Pražskí poslanci odvolali primátora Bohuslava Svobodu

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 13:36 • 2 min
Pražskí poslanci odvolali primátora Bohuslava Svobodu

PRAHA - Členovia pražského mestského zastupiteľstva dnes v tajnom hlasovaní rozhodli o odvolaní primátora českej metropoly Bohuslava Svobodu (ODS). Pričinili sa o to poslanci TOP 09, ČSSD a KSČM, informoval server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie iniciovali sociálni demokrati spoločne s vládnucou stranou TOP 09, ktorá svojim partnerom z ODS vypovedala koaličnú zmluvu, pričom k dohode na novej nedošlo. 

"Primátor je slabý pre riadenie mesta. V oblastiach, ktoré má v kompetencii, primátor úplne zlyháva. Finančná situácia mesta je neudržateľná, mestská polícia sa nespamätala z viac ako ročného bezvládia, v dopravnom podniku je v dôsledku personálnej politiky primátora absolútny chaos," uviedol v zdôvodnení návrhu na odvolanie šéf klubu zastupiteľov ČSSD Miroslav Poche. 

Zo svojich postov boli odvolaní aj Svobodov námestník Josef Nosek a členka mestskej rady zodpovedná za majetok Alexandra Udženija (obaja ODS). Po vyhlásení výsledkov odstúpili aj zvyšní dvaja radní z ODS. V pražskej mestskej rade tak zostali už len zástupcovia TOP 09.

Odvolanie primátora podporilo 41 zo 63 zastupiteľov, pričom zástupcovia ODS opustili rokovaciu sálu ešte pred začiatkom hlasovania. Svoboda označil celý akt za frašku, v ktorej sa pravicová strana spriahla s komunistami a sociálnymi demokratmi. Stranu TOP 09 obvinil zo zrady. 

Zatiaľ nie je jasné, kto Svobodu vo funkcii nahradí. Výkonom primátorských právomocí mestskí poslanci dočasne poverili doterajšieho prvého námestníka Tomáša Hudečka (TOP O9), uviedla Česká televízia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies