Pražská mestská časť Suchdol po výbuchu žiada presun palestínskej ambasády

NETKY.SK • 3 Január 2014, 14:52 • 2 min
Pražská mestská časť Suchdol po výbuchu žiada presun palestínskej ambasády

PRAHA - Mestská časť Prahy Suchdol, kde vo svojej rezidencii zahynul pri výbuchu trezoru palestínsky veľvyslanec, žiada ministerstvo zahraničia o premiestnenie budovy palestínskej ambasády mimo jej územia.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia zároveň žiadajú o posilnenie policajných hliadok v uliciach. Zastupiteľstvo Suchdola tak reaguje na výbuch ako aj na oznámenie polície, že v budove rezidencie objavili zbrane. Mestská časť sa podľa jej starostu Petra Hejla cíti podvedená konaním palestínskych diplomatov, ktorí na ambasáde prechovávajú zbrane a výbušniny. "Žiadame preto premiestnenie ambasády štátu Palestína mimo územia našej mestskej časti," zdôraznil Hejl.

Miestni obyvatelia pred dvoma rokmi protestovali proti stavbe objektu palestínskeho veľvyslanectva pre obavy, že to bude nebezpečné. Ministerstvo zahraničia vtedy sľúbilo, že polícia zaistí v okolí budovy zvýšenú bezpečnosť. Palestínci majú v Česku svoje zastupiteľstvo od roku 1987. Sídlo veľvyslanectva sa v týchto dňoch sťahuje z pôvodnej budovy v Troji do Suchdolu. 

Veľvyslanec Džamál Muhammad Džamál zahynul pri explózii na Nový rok potom, čo otvoril trezor vo svojej novej rezidencii. Okolo prípadu je veľa nejasností a viaceré informácie sa rozchádzajú. Palestínčania napríklad pôvodne uviedli, že trezor nikto najmenej 20 rokov nepoužíval, neskôr však túto informáciu dementovali. Česká polícia počas vyšetrovania objavila v rezidencii neregistrované zbrane. Dcéra zosnulého veľvyslanca v piatok vyjadrila presvedčenie, že jej otec bol zavraždený. Ráná Džamálová naznačila, že výbušninu musel do trezoru niekto umiestniť počas sťahovania. Česká polícia uvádza, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by výbuch mala na svedomí "tretia osoba". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona