Prázdniny "na ulici" sa môžu pre mladých skončiť problémami

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 11:10 • 2 min
Prázdniny "na ulici" sa môžu pre mladých skončiť problémami

Prázdniny "na ulici" sa môžu pre mladých skončiť problémami

slovakia

left justify in out

img

Mnohí rodičia majú počas prázdnin problém, ako zorganizovať svojim deťom voľný čas. Nie každý má totiž dostatok dovolenky alebo možností zabezpečiť svojim ratolestiam zaujímavý program a dozor počas celých prázdnin. "S tým súvisia aj problémy, ktoré môžu nastať, hlavne, keď je dieťa počas dňa na ulici a skončí v nevhodnej spoločnosti," upozorňuje náčelník Mestskej polície v Prievidzi Ľubomír Pomajbo.
      Rizikom nie je podľa jeho slov len prežívanie času pri nebezpečných hrách alebo na problémových miestach, realitou býva aj konzumácia návykových látok v podobe tabaku, alkoholu alebo dokonca drog. Negatívne príklady totiž niekedy nebezpečne priťahujú a posmešky či nátlak partie sú často prvým krokom k vzniku problémov.
   "Zmenili sa aj zákony. Zodpovednosť za podávanie alkoholu mládeži už nie je len na predajcoch či iných osobách. Podľa novely zákona už osoby maloleté do 15 rokov a mladistvé do 18 rokov nesmú požívať alkoholické nápoje alebo iné návykové látky," podotkol Pomajbo.
      Taktiež sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom na zistenie omamných alebo psychotropných látok. Maloleté osoby do 15 rokov sa nesmú zdržiavať bez dozoru svojich zákonných zástupcov po 21.00 h na verejne prístupných miestach, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje.
      "Za porušenie zákazu maloletou osobou môže obec uložiť zákonnému zástupcovi maloletého pokutu do výšky 33 eur, za porušenie zákazu požívania alkoholu mladistvou osobou do 18 rokov jej uloží obec pokarhanie. V odôvodnených prípadoch môže obec uložiť aj zákaz navštevovať verejne prístupné miesta a miestnosti, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje," dodal Pomajbo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies