Pražania testujú novú MHD - autobusy a električky premávajú úplne inak

NETKY.SK • 3 September 2012, 11:33 • 2 min
Pražania testujú novú MHD - autobusy a električky premávajú úplne inak

Pražania testujú novú MHD - autobusy a električky premávajú úplne inak - Doprava Pražania dnes testujú nový systém mestskej hromadnej dopravy (MHD). Autobusy a električky premávajú úplne inak.

slovakia

left justify in out

imgPražania dnes testujú nový systém mestskej hromadnej dopravy (MHD). Autobusy a električky premávajú úplne inak. Prvý pracovný deň po letných prázdninách v Českej republike býva v pražskej doprave náročný, ale tento rok dvojnásobne. Všetci musia pri cestách do práce či do škôl počítať s veľkými zmenami, ktoré pripravil pražský magistrát spoločne s organizáciou Ropid. Zmeny v MHD možno označiť za revolučné.
      Informácie priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz.
      Hoci sa zmeny začali už cez víkend, až dnes ráno sa prejavili naplno. Väčšina spojov verejnej dopravy premáva po dlhých rokoch inak. Niektoré zmizli úplne, iné zmenili svoje trasy, ďalšie odo dneška premávajú v iných intervaloch.
      "Zatiaľ nemáme vôbec žiadne problémy. Jazdíme na sto percent bez nejakých obmedzení," uviedol pre internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES dispečer Dopravného podniku.
      Zmeny však pocítia všetci. Niekde to pomôže, inde sa čakajú komplikácie.
      "Ono to nie je také drastické, ako sa možno na prvý pohľad zdá, ľudia si len musia zvyknúť, že zmizne iba číslo ich linky, ale nie spoj," zmierňoval obavy predstaviteľ spoločnosti Ropid, ktorá v Prahe organizuje verejnú dopravu a vymyslela aj nové zmeny.
      Portál iDNES.cz dnešnú situáciu v mestskej hromadnej doprave monitoroval a ráno po 09.00 h SELČ potvrdil, že zmeny v rannej špičke nespôsobili žiadne problémy.
      Denník Mladá fronta DNES vytipoval miesta, kde by mohlo dôjsť k ťažkostiam. Problémy môžu mať električky v Novom Meste. Karlovým a Palackého námestím prejdú denne stovky električiek a desaťtisíce áut. Podľa odborníkov sú už v súčasnosti križovatky pri Palackého moste a na Ječnej ulici na hranici kolapsu. A teraz bude tadiaľ premávať o niekoľko električiek viac.
      Zmeny v pražskej MHD budú mať najväčší vplyv na autobusy. Problémy môžu nastať v obslužnosti sídlisk, kam nepremáva metro a nechodia ani električky. Niektoré tradičné spoje tam už teraz nepremávajú, ďalšie premávajú inam. 
      Dnešok preverí aj koncept tzv. metrobusov, čiže autobusov s priamejšími a krátkymi intervalmi v špičke. Ich systém môže "vykoľajiť" nehoda na hlavných ťahoch, akými sú napríklad Jižní spojka či Průmyslová ulice.
      Aj samotní plánovači Ropidu a iní dopravní experti pripúšťajú, že dopad zmien na dopravu sa nedá vopred odhadnúť - jednoducho sa musí vyskúšať. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies