Prax pomáha pri zvyšovaní mzdy najmä kvalifikovaným zamestnancom

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 15:35 • 2 min
Prax pomáha pri zvyšovaní mzdy najmä kvalifikovaným zamestnancom

BRATISLAVA - Podľa portálu Platy.sk, najrýchlejšie rastie plat ľuďom v začiatkoch kariéry, kedy sa po dvoch rokoch zvyšuje v priemere o 15 %.

slovakia

left justify in out

Najlepšie zarábajúca skupina ľudí s dĺžkou praxe od 6 až 10 rokov v priemere zarobí 1084 eur v hrubom. Z pohľadu pozície prax pomáha pri zvyšovaní mzdy najmä kvalifikovaným zamestnancom. To však neznamená, že po 10 rokoch klesne zamestnancovi jeho plat, skôr to indikuje, že ochota firiem zvyšovať plat je pri praxi do 10 rokov podstatne vyššia.

 

"Rast platov je najmä v prípade mladších ročníkov podstatne dôležitejší a sú odhodlanejší v prípade nenaplnenia svojich platových predstáv zmeniť zamestnanie. Na rozdiel od nich, vyššie ročníky s dlhšou praxou oceňujú u zamestnávateľa istotu zamestnania či benefity, ktoré podporia work-life balance – rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, pred vysokým rastom platu," tvrdí Miroslav Dravecký, produktový manažér portálu Platy.sk.

 

Ak má zamestnanec menej ako ročnú prax, zarába priemerne v hrubom 812 eur, no ak sa jeho prax dostane cez 10 rokov, jeho plat je vyšší o 24 %. Prax však pomáha zvýšeniu platu najmä zamestnancom, ktorí sú dostatočne kvalifikovaní a na skutočnosti, či pôsobia v technickej alebo netechnickej oblasti pritom nezáleží. Napríklad top manažér s praxou od 6 do 10 rokov zarába o 9 % viac ako jeho začínajúci kolega, no v prípade, že ide o kvalifikovaného zamestnanca, môže byť tento rozdiel až 30-%.

 

Najvýraznejšie rozdiely v platoch v závislosti od dĺžky praxe sú v Bratislavskom kraji, kde majú zamestnanci s praxou od 6 do 10 rokov o polovicu vyšší plat ako ľudia na začiatku svojej kariéry. Jedinú výnimku tvorí Prešovský kraj, kde najvyššie platy dosahujú zamestnanci s praxou nad 10 rokov. Rozdiel v porovnaní s kolegami so 6 – 10 ročnou praxou je však zanedbateľný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies