Pravoslávny arcibiskup prevzal v Bratislave relikviu sv. Jána Almužníka

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 10:05 • 2 min
Pravoslávny arcibiskup prevzal v Bratislave relikviu sv. Jána Almužníka

Pravoslávny arcibiskup prevzal v Bratislave relikviu sv. Jána Almužníka

slovakia

left justify in out

Odovzdanie relikvie sv. Jána Almužníka pravoslávnemu arcibiskupovi sa uskutočnilo v týchto dňoch v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Z rúk bratislavského arcibiskupa, metropolitu Stanislava Zvolenského relikviu prevzal pravoslávny michalovsko-košický arcibiskup Juraj Stránsky, informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Bratislave Jozef Haľko.
      Obrad s modlitbami, čítaním sv. evanjelia, modlitbou Pána sa odohral v srdečnej bratskej atmosfére. Arcibiskup Zvolenský vyzdvihol charitatívny odkaz svätcov, ktorí majú úzku spojitosť s bratislavskou katedrálou - sv. Jána Almužníka a patróna Katedrály sv. Martina.
      Arcibiskup Stránsky pripomenul, že sv. Ján Almužník je vo východnej cirkvi doteraz veľmi uctievaný. Vyjadril presvedčenie že, "napriek reálnym rozdielom medzi našimi cirkvami nás spája možno viac, než si myslíme, či veríme".
      V Katedrále sv. Martina, vľavo od hlavného oltára, sa nachádza Kaplnka sv. Jána Almužníka z roku 1732. Sú v nej uložené telesné pozostatky tohto alexandrijského patriarchu, ktorý sa narodil okolo roku 552 na Cypre, kde aj zomrel pravdepodobne v roku 620. Veľkú časť svojho života sv. Ján Almužník venoval dobročinnosti podobne ako patrón bratislavskej katedrály - sv. Martin z Tours.
      Podľa tradície sa pozostatky sv. Jána Almužníka dostali do strednej Európy ako dar Matejovi Korvínovi pri príležitosti jeho korunovácie. Od polovice 15. storočia boli uložené v Kráľovskej kaplnke v Budíne a v roku 1526 ich previezli do Bratislavy. Do samostatnej kaplnky v Dóme sv. Martina ich uložili v októbri roku 1732. Postaviť ju dal vtedajší ostrihomský arcibiskup a primas Uhorska Imrich Esterházy. Kaplnku vyzdobil známy majster sochárskeho umenia tých čias Georg Raffael Donner, ktorý je aj autorom plastiky sv. Martina na koni v bratislavskej katedrále.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies