Pravoslávni veriaci začnú podľa juliánskeho kalendára sláviť Vianoce 6. januára

NETKY.SK • 3 Január 2017, 08:33 • 2 min
Pravoslávni veriaci začnú podľa juliánskeho kalendára sláviť Vianoce 6. januára

BRATISLAVA - Členovia pravoslávnej cirkvi v Bratislave ako väčšina pravoslávnych na Slovensku začnú sláviť Vianoce podľa juliánskeho kalendára v piatok 6. januára 2017 Štedrým dňom. Aj pre nich, ako pre iných kresťanov sú to sviatky radosti, lásky a porozumenia.

slovakia

left justify in out

V predvečer sviatku Narodenia Isusa Christosa (6. januára) sa podvečer bude konať v novom Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici v Bratislave bohoslužba nazývaná Veľké povečerie.

 

Podľa slov správcu pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozefa Haverčáka niektorí veriaci večerajú pred, iní po bohoslužbe, ktorá je dosť dlhá. Štedrá večera pravoslávnych pozostáva z pôstnych jedál, na stole nechýba diétna kapustnica bez klobásy, chlieb, med, cesnak, koláče.

 

V nasledujúci deň, 7. januára, pravoslávni slávia sviatok Narodenia Isusa Christosa, slávnostná sv. liturgia sa koná predpoludním. Po tomto veľkom sviatku nasleduje v pravoslávnej cirkvi 8. januára sviatok Presvätej Bohorodičky a 9. januára si veriaci pripomenú sv. Štefana - mučeníka.

 

V Bratislave a okolí sa k pravoslávnej cirkvi hlási okolo 1500 veriacich. Podľa oficiálnych štatistík je na Slovensku vyše 50.000 pravoslávnych. Väčšina z nich žije na východnom Slovensku.

 

Katolíci, protestantské cirkvi a časť pravoslávnych, ktorí sa riadia gregoriánskym kalendárom už oslávili Vianoce 24.-27. decembra 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies