Pravoslávni veriaci na Slovensku začnú sláviť Vianoce 6. januára

NETKY.SK • 4 Január 2015, 10:41 • 2 min
Pravoslávni veriaci na Slovensku začnú sláviť Vianoce 6. januára

BRATISLAVA - V pravoslávnej cirkvi na Slovensku v týchto dňoch vrcholí 40-dňové obdobie pôstu pred vianočnými sviatkami, ktoré sa začalo 28. novembra 2014 a skončí sa 7. januára 2015. V tomto období veriaci dodržiavajú zdržanlivosť od mäsa i mliečnych výrobkov.

slovakia

left justify in out

Veriaci tejto cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, začnú sláviť Vianoce v utorok 6. januára 2015, keď sa predpoludním koná v pravoslávnych chrámoch svätá liturgia. Podvečer bývajú bohoslužby známe ako Veľké povečerie, povedal duchovný správca pravoslávnej cirkvi v Bratislave Jozef Haverčák. Ako dodal, pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia budú po druhý raz sláviť Vianoce v novom Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici.
      

Štedrá večera pravoslávnych pozostáva z pôstnych jedál, ako sú kapustnica bez klobásy, fazuľa či pirohy. Na stole v ten večer nechýbajú chlieb, med, cesnak, priblížil tradície veriacich Haverčák.
      

V nasledujúci deň 7. januára je v pravoslávnej cirkvi veľký sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista). Predpoludním sa v chrámoch koná slávnostná svätá liturgia. Po tomto sviatku v cirkvi nasleduje 8. januára sviatok Presvätej Bohorodičky a 9. januára si pravoslávni pripomenú prvomučeníka sv. Štefana.
      

Nový rok v cirkvi oslávia 14. januára a Bohozjavenie 19. januára.
      

Pravoslávni v Česku a na Slovensku (s výnimkou niektorých obcí na východnom Slovensku) sa riadia juliánskym kalendárom podobne ako napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách.
      

Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré už oslávili Vianoce v dňoch 24. a 25. decembra.
      

Podľa oficiálnych štatistík sa na Slovensku hlási k pravoslávnej cirkvi približne 50.000 kresťanov. V Bratislave a okolí je asi 1500 až 2000 pravoslávnych veriacich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies