Pravoslávni veriaci na Slovensku začnú 6. januára sláviť Vianoce

NETKY.SK • 3 Január 2013, 08:28 • 2 min
Pravoslávni veriaci na Slovensku začnú 6. januára sláviť Vianoce

Pravoslávni veriaci na Slovensku začnú 6. januára sláviť Vianoce - Zaujímavosti V pravoslávnej cirkvi na Slovensku vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie prísneho pôstu, ktoré sa začalo 28.

slovakia

left justify in out

img

V pravoslávnej cirkvi na Slovensku vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie prísneho pôstu, ktoré sa začalo 28. novembra 2012 a končí sa 7. januára 2013. Veriaci tejto cirkvi, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, začnú sláviť Vianoce v nedeľu 6. januára a sviatky trvajú do 9. januára.

Veriaci z Bratislavy a okolia sa schádzajú v kostole sv. Mikuláša pod Bratislavským hradom 6. januára predpoludním, kedy sa koná sv. liturgia a o 17.00 h, v predvečer sviatku Narodenia Christosa na bohoslužbách známych ako Veľké povečerie. 

Štedrá večera pravoslávnych pozostáva výlučne z pôstnych jedál ako sú diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, na stole v tento deň nechýba chlieb, med a cesnak.

V pondelok 7. januára pravoslávni slávia sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista). V utorok 8. januára nasleduje v pravoslávnej cirkvi sviatok presvätej Bohorodičky a 9. januára Vianoce pravoslávnych uzavrie spomienka na prvomučeníka sv. Štefana..
Pravoslávni veriaci v Čechách a na Slovensku (s výnimkou niektorých obcí na východe SR) sa riadia juliánskym kalendárom podobne ako napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách.

Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré už Vianoce oslávili 24.-25. decembra.

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík k pravoslávnej cirkvi hlási približne 50.000 kresťanov, v Bratislave a okolí je to asi 1500 veriacich.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies