"Pravoslávni sa nemodlia v mešitách" vyhlásil predseda vlády Grécka na stretnutí s Erdoganom

NETKY.SK • 8 December 2017, 20:44 • 2 min
"Pravoslávni sa nemodlia v mešitách" vyhlásil predseda vlády Grécka na stretnutí s Erdoganom

ATÉNY - Na tlačovej konferencii Alexis Tsipras povedal, že Grécko a Turecko môžu začať novú etapu vzťahov v roku 2018. Informuje Vesti.ru.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia s Erdoganom, Tsipras povedal, že "grécka strana sa snažila ukončiť nedorozumenia", pri ktorých Turecko viackrát narušovalo vzdušný priestor v Egejskom mori.

 

Na stretnutí s gréckym vedením, prezident Turecka vyjadril nesúhlas s Lozanskou dohodou z roku 1923, ktorá určila dnešné turecké hranice, ktoré Grécko,podľa jeho názoru, spochybňuje a obraňuje cyperskú suverenitu, čiastočne obsadenú Tureckom v roku 1974.

 

Zo svojej strany prezident Grécka Prokopis Pavlopoulos zdvôraznil, že "táto dohoda nebude predmetom diskusie a nepotrebuje revíziu alebo aktualizáciu". V programe Erdogana je naplánované stretnutie s predstaviteľmi náboženskej menšiny gréckeho mesta Komotini v Západnej Frakii, a taktiež návšteva miestnej mešity, kde sa bude prezentovať ako ochranca práv moslimov.

 

S odkazom na tému ochrany práv náboženstkych menšín, predseda vlády Grécka Alexis Tsipras, na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom, povedal:

 

"Nikdy sme nekonali pravoslávne bohoslužby v mešitách, ani jednu sme neobsadili,  zatiaľ čo vy ste vykonávali svoje bohoslužby v našom pravoslávnom chráme vo Svätej Sofii". Tsipras zdvôraznil, že v oblasti Frakia nežije Turecká menšina. Podľa slov predsedu gréckej vlády, je to náboženská komunita, ktorú sa dá charakterizovať výlučne ako "Grékov Frakie".

 

"My sa staráme o Gréckych moslimov," zdvôraznil Tsipras. Metropolit Anfim a starosta mesta Evangelos Lambakis, poslali Erdoganovi otvorený list, v ktorom mu pripomenuli, že "v tom čase, ako moslimská komunita vo Frakii stúpa, grécka prítomnosť v Konštantínopole prakticky zmizla". Zástupcovia štátnych a cirkevných orgánov požiadali Erdogana nezasahovať do vnútorných záležitosti Grécka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies