Pravoslávna cirkev začína obdobie 40-dňového pôstu pred Vianocami

NETKY.SK • 28 November 2012, 08:10 • 2 min
Pravoslávna cirkev začína obdobie 40-dňového pôstu pred Vianocami

Pravoslávna cirkev začína obdobie 40-dňového pôstu pred Vianocami - Zaujímavosti Pre veriacich pravoslávnej cirkvi na Slovensku i v ďalších krajinách sa dnes začína 40-dňové obdobie pôstu a duchovnej prípravy na slávenie Vianoc. Potrvá do 7.

slovakia

left justify in out

img

Pre veriacich pravoslávnej cirkvi na Slovensku i v ďalších krajinách sa dnes začína 40-dňové obdobie pôstu a duchovnej prípravy na slávenie Vianoc. Potrvá do 7. januára 2013, kedy budú pravoslávni, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, sláviť sviatok Narodenia Ježiša Krista - Roždestvo Isusa Christa.

"Tak ako v iných kresťanských cirkvách, aj pre pravoslávnych veriacich je to čas modlitieb, pokánia a pôstu. V tomto období sa nejedáva mäso, dovolená je ryba", povedal pre TASR správca pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozef Haverčák.

Veriaci z Bratislavy a okolia sa tradične schádzajú na bohoslužby v Chráme sv. Nikolaja pod Bratislavským hradom, ktorý pochádza z roku 1661. Je to ranobaroková stavba postavená na mieste pôvodného gotického kostola. Od roku 1945 je tento chrám v užívaní pravoslávnej cirkvi a v roku 2008 prešiel do vlastníctva tejto cirkvi. V chráme sa nachádza čiastočka dreva zo svätého Kríža, na ktorom bol ukrižovaný Spasiteľ Isus Christos.

Aj počas blížiacich sa vianočných sviatkov sa budú bohoslužby pravoslávnych konať v Chráme sv. Nikolaja v Bratislave. Nový Chrám sv. Rastislava v mestskej časti Ružinov (na Tomášikovej ulici) nie je totiž ešte dokončený, konštatoval Haverčák. Z vonku je chrám hotový, treba ale dohotoviť jeho interiér. Nový Chrám sv. Rastislava by mohol byť hotový v roku 2013, dodal. Chrám sv. Rastislava je vystavaný v byzantskom štýle s modernými architektonickými prvkami.

V gréckokatolíckej cirkvi byzantského obradu sa 40-dňový pôst pred Vianocami, nazývaný aj Filipovka, začal už 15. novembra.

Veriaci rímskokatolíckej, evanjelickej a iných kresťanských cirkví budú sláviť začiatok adventu - štvortýždňovej duchovnej prípravy na Vianoce - na prvú adventnú nedeľu 2. decembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies