Právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny si rozdelia iní

NETKY.SK • 12 September 2012, 06:54 • 2 min
Právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny si rozdelia iní

Právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny si rozdelia iní - Politika Právomoci niekdajšieho vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny si rozdelia viaceré ministerstvá a Úrad vlády SR. Poslanci dnes 84 hlasmi schválili novelu kompetenčného zákona.

slovakia

left justify in out

img

Právomoci niekdajšieho vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny si rozdelia viaceré ministerstvá a Úrad vlády SR. Poslanci dnes 84 hlasmi schválili novelu kompetenčného zákona. Súčasná exekutíva už nepočíta so samostatným vicepremiérskym postom pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý za predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd).
      Kompetencie v oblasti rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí má po novom prebrať ministerstvo práce. Právomoci týkajúce sa podpory kultúry národnostných menšín majú prejsť na Úrad vlády SR. Ten bude vykonávať aj jednotlivé ustanovenia vyplývajúce zo zákona o jazykoch národnostných menšín. Úrad tak bude poskytovať odbornú a metodickú pomoc napríklad orgánom verejnej správy pri jeho vykonávaní. Raz za dva roky predloží správu o stave používania jazykov menšín v SR. Zaoberať sa bude aj správnymi deliktmi, ktoré nebudú právoplatne prerokované do 30. septembra tohto roka.
      Zmeny v súvislosti so zaniknutým postom podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny nastávajú aj v dotačnom systéme ministerstiev zahraničných vecí a vnútra. Tie budú poskytovať financie na niektoré oblasti namiesto úradu vlády. V prípade rezortu vnútra ide o riešenie situácie rómskej komunity. Ministerstvo zahraničných vecí zase bude rozhodovať o ich udeľovaní v oblasti presadzovania, podpory a ochrany ľudských práv a slobôd, ako aj pri predchádzaní všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, homofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavov intolerancie.
      Zvýši sa tiež počet stálych poradných orgánov vlády SR. K už existujúcim opätovne pribudne Rada vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Tá má vytvárať prostredie pre riešenie zásadných úloh v danej oblasti a prispievať k utváraniu konsenzu medzi exekutívou a predstaviteľmi z rôznych sektorov vedy a výskumu.
      Novela kompetenčného zákona zároveň mení názov ministerstva zahraničných vecí, ktorý má mať od 1. októbra tohto roka názov Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Tým sa má zvýrazniť jeho zodpovednosť aj za oblasť európskej politiky. Zároveň sa posilnia jeho kompetencie. Bude koordinovať presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov Slovenska a tiež bude zodpovedné za jeho jednotnú prezentáciu v zahraničí.
      Opozícia sa pokúsila novelu zmeniť vlastnými pozmeňovacími návrhmi, no neúspešne. Jej predstavitelia okrem iného navrhovali ponechať funkciu vicepremiéra pre ľudské práva, zaviesť výberové konania na predsedov niektorých ústredných orgánov štátnej správy či určiť vláde maximálny počet štátnych tajomníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies