Právo voliť aj zo zahraničia by sa podľa opozície malo rozšíriť

NETKY.SK • 11 November 2016, 12:49 • 2 min
Právo voliť aj zo zahraničia by sa podľa opozície malo rozšíriť

BRATISLAVA – Spätosť občana so Slovenskom podľa poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Klusa (SaS) zostáva, aj keď občan žije v zahraničí. Ako povedal dnes na tlačovej besede, toto je jeden z dôvodov, prečo poslanci za SaS a OĽaNO predkladajú na novembrovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci navrhujú zmenu zákona, ktorou by sa rozšírila možnosť predčasnej voľby poštou zo zahraničia. Žiadajú tak umožniť oprávneným voličom voliť poštou aj pri voľbách do samosprávy obcí, v prvom kole krajských volieb, prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky a tiež vo voľbách poslancov Európskeho parlamentu. Zo zahraničia by mohli poštou voliť občania Slovenskej republiky s trvalým pobytom v SR aj mimo SR poslancov do európskeho parlamentu, do Národnej rady SR aj prezidenta SR. Tí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku by mohli zo zahraničia voliť aj svojich zástupcov do miest a obcí.

 

Schválením novely by sa možnosť voľby zo zahraničia rozšírila na všetky typy volieb vrátane celoštátnych referend. Medzi dôvodmi na podanie tohto návrhu Klus spomenul, že účasť vo voľbách klesá, no dôležitý je podľa neho fakt, že „účasť zo zahraničia rastie“. V súčasnosti možnosť voliť poštovým hlasovaním zo zahraničia je iba v prípade volieb poslancov do Národnej rady SR. „Je pre nás nepochopiteľné, aby toto právo zostalo len pre tento typ volieb a nemôžu voliť europoslancov a prezidenta,“ povedal Klus s tým, že nízka účasť vo voľbách do európskeho parlamentu a v prezidentských voľbách by sa vďaka tejto možnosti zvýšila. Ako dodal, ustanovenie európskeho parlamentu tiež odporúča, aby národné štáty umožnili občanom voliť zo zahraničia vo všetkých voľbách. „Sme jednou z krajín, ktorá toto neumožňuje,“ povedal a dodal, že v tomto prípade by mali poslanci zahlasovať za tento návrh i napriek tomu, že je z dielne opozície.

 

Ako povedal poslanec Jozef Viskupič z OĽaNO, vo voľbách treba urobiť poriadok. „Máme päť typov volieb,“ povedal. Podľa neho asi tristotisíc Slovákov žijúcich v zahraničí by malo mať možnosť voliť. Dodal, že je potrebné modernizovať volebný akt, a to aj tým, že budú apelovať na možnosť voliť cez internet.

 

Poslanec Juraj Droba z SaS spomenul otázku, či aj dlhodobo žijúci Slováci v zahraničí by mali mať takúto možnosť. Na takúto otázku odpovedal v zmysle, že o takýchto konkrétnych bodoch by mohli poslanci rokovať v druhom čítaní návrhu.

 

Voľbu poštou zo zahraničia by podľa poslanca Klusa poslanci navrhli aj v druhom kole volieb do samosprávnych krajov, ako aj v druhom kole prezidentských volieb, "technicky by to však nebolo možné, keďže medzi jednotlivými kolami by musel byť časový rozdiel jeden mesiac". Ako dodal, Slovákom v zahraničí chcú preto umožniť voliť aspoň v prvom kole týchto volieb.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies