Právo ochranárov kritizovať krutosť voči sliepkam už rieši krajský súd

NETKY.SK • 19 December 2019, 13:39 • 2 min
Právo ochranárov kritizovať krutosť voči sliepkam už rieši krajský súd

Spor ochrancov zvierat z Humánneho pokroku s reťazcom COOP Jednota pokračuje. Ochranári sa proti uzneseniu súdu, ktorý im zakázal kritizovať reťazec, odvolali a zaoberá sa ním krajský súd v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Spor medzi ochranármi zvierat a reťazcom COOP Jednota sa vyostruje a bude v ňom rozhodovať Krajský súd v Bratislave. V odvolacom konaní tak bude rozhodovať o spore, ktorý inicioval potravinársky reťazec COOP Jednota Slovensko v reakcii na kampaň ochranárov zvierat zo združenia Humánny pokrok.

 

Tí v kampani od reťazca požadovali, aby začal ochraňovať sliepky pred krutosťou a zaviazal sa ukončiť používanie vajec z klietkového chovu najneskôr do roku 2025, rovnako ako to urobili všetky ostatné veľké reťazce na Slovensku. COOP Jednota však reagovala požiadaním okresného súdu Bratislava V, aby ochranárom zakázal zverejňovať negatívne informácie o reťazci v súvislosti s vajcami z klietkového chovu. Súd im koncom októbra vyhovel. Humánny pokrok sa preto obrátil na krajský súd, pričom ho v tomto spore bezplatne zastupuje popredná advokátska kancelária Majerník & Miháliková. Ochranári svoju kampaň spustili ešte začiatkom októbra, keďže COOP Jednota je posledným veľkým reťazcom na Slovensku, ktorý ešte nemá zverejnený záväzok ukončiť používanie vajec z klietkového chovu do roku 2025.

 

Konflikty potravinárskych firiem

Ochranárom prekáža najmä krutosť podmienok, v akých sú sliepky v klietkovom chove držané. Každá sliepka v ňom má totiž životný priestor o veľkosti hárku papiera A4 a nemôže v ňom robiť nič čo je pre ňu prirodzené a dôležité. Nemôže sa prebehnúť či preletieť, postaviť si vlastné hniezdo, či prehrabovať sa v zemi, a za celý život neuvidí denné svetlo. Tieto podmienky vedú k zvýšenému stresu a frustrácii, ku konfliktom, zraneniam a neraz následne aj ku kanibalizmu. Aj preto sa najväčšie potravinárske firmy po celom svete zaväzujú ukončiť používanie vajec z klietkového chovu a urobili tak už aj slovenské reťazce pokrývajúce 75 % maloobchodného trhu s potravinami.

 

Rozhodne súd?

Uznesenie súdu ochranári považujú za hrubý zásah do ich občianskych práv ako aj do práv spotrebiteľa. “Ľudia majú právo na informácie o produktoch ktoré si denne nakupujú. Zasahovanie obchodných kolosov s miliardovými obratmi do práv zákazníkov na informácie a slobody prejavu, nemá v demokratickej spoločnosti žiadne miesto. Krajský súd tak nebude rozhodovať len o tomto konkrétnom spore, ale aj o tom, či budú na Slovensku môcť veľké korporácie dupať po základných právach spotrebiteľov a ochranárov. A zatiaľ, čo sa na Slovensku bavíme o tom, či majú ochranári právo poukazovať na problémy klietkového chovu, v Česku predložili do parlamentu návrh jeho úplného zákazu”, doplnil predseda združenia Martin Smrek.

 

“Vydané neodkladné opatrenie predstavuje arbitrárny a zjavne neproporčný zásah do slobody prejavu občianskeho združenia. Sloboda prejavu a právo na informácie predstavujú kľúčové hodnoty a ústavou chránené práva v demokratickej spoločnosti, preto sa naša kancelária rozhodla poskytnutím právnych služieb pro bono napomôcť k ich ochrane a realizácii”, komentoval Andrej Majerník z advokátskej kancelárie Majerník & Miháliková, ktorá v spore ochranárov zastupuje.

 

Klietkový chov na ústupe

Od klietkového chovu sa odvracajú aj spotrebitelia a prieskum agentúry Focus z januára 2019 ukázal, že 54 % ľudí by na Slovensku postavilo klietkový chov mimo zákon a viac než 20 000 ľudí už podpísalo výzvu firmám, aby s ním skončili. Na požiadavku spotrebiteľov a spotrebiteliek už začali reagovať aj reťazce a reštaurácie po celej Európe a bezklietkovosť sa stala novým priemyselným štandardom. Len v Európe sa zaviazalo skončiť s klietkovými vajcami už takmer 800 veľkých značiek a výnimkou nie je ani región strednej Európy. Len v Poľsku sa už zaviazalo s klietkami skončiť už viac než 130 firiem, vrátane 33 reťazcov. 

 

V Česku je to už 15 reťazcov pokrývajúcich 90 % maloobchodného trhu s potravinami. A v Rakúsku sa k tomu zaviazli všetky reťazce ešte v roku 2006. Na Slovensku tak zatiaľ urobili reťazce Tesco, Lidl, Billa, Kaufland, Kraj, Terno a Delia, ktoré spoločne pokrývajú 75 % maloobchodného trhu. COOP Jednota je tak posledným veľkým reťazcom na Slovensku, ktorý sa ešte nezaviazal ukončiť používanie vajec z klietkového chovu.

 

Klietkový chov je v Európe a vo svete na výraznom ústupe. V roku 2018 v ňom žilo 50,4 % sliepok v EÚ a v roku 2019 možno očakávať že väčšina sliepok bude žiť v bezklietkových chovoch, pričom viac než 21 % z nich v chovoch s voľným výbehom. Na Slovensku je však viac než 83 % sliepok stále v klietkach. V tejto oblasti sa Slovensko radí na chvost EÚ a predbehli nás už aj Rumunsko, Bulharsko či Chorvátsko. Na druhej strane, krajiny ako Rakúsko, Nemecko, Luxembursko a Švajčiarsko už klietkový chov v praxi zakázali.

 

Francúzsko zakázalo stavať nové klietkové farmy a zákazy klietkového chovu mieria do parlametu vo Švédsku. Len včera bol zároveň do Českého parlamentu predložený návrh zákazu klietkového chovu a otvorila sa tak parlamentná diskusia o legislatívnej ochrane sliepok. Zákazom klietkového chovu v celej EÚ sa naviac bude čoskoro zaoberať Európsky parlament, keďže nedávna Európska občianska iniciatíva Koniec doby klietkovej dokázala vyzbierať viac než 1,6 milióna podpisov za ich zákaz. Klietkový chov tak čoskoro môže byť postavený mimo zákon vo všetkých členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona