Právo nahrávať zastupiteľstvá dáva Hlina do zákona

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 15:51 • 2 min
Právo nahrávať zastupiteľstvá dáva Hlina do zákona

BRATISLAVA - Alojz Hlina zároveň navrhuje skrátiť lehotu splatnosti faktúr pre živnostníkov na 30 dní.

slovakia

left justify in out

Ľudia by mali mať právo nahrávať si zasadnutia obecných a mestských zastupiteľstiev, a to zvukovo i vizuálne. V novele zákona o obecnom zriadení to navrhuje nezaradený poslanec Alojz Hlina. Opozičný poslanec upozorňuje, že právo nahrávať rokovania obecných a mestských zastupiteľstiev je často porušované, hoci to garantuje ústava a aj Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Hlina preto výslovne zavádza do zákona o obecnom zriadení právo na informácie obyvateľa obce, ktorý má vždy právo na vyhotovenie zvukového alebo zvukovo-obrazového záznamu z verejného rokovania obecného zastupiteľstva. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi.

 

Nezaradený poslanec chce novelizovať aj Občiansky zákonník. Lehotu splatnosti faktúr pre živnostníkov navrhuje skrátiť, a to tak, aby sa faktúry živnostníkom platili najneskôr do 30 dní od ich doručenia. Podľa terajšej úpravy je maximálna lehota splatnosti 60 dní s možnosťou individuálneho dojednania aj dlhšej lehoty splatnosti peňažného záväzku dlžníka, ktorá však je podmienená tým, že takéto dojednanie nebude značne nevýhodné pre veriteľa. "Máme za to, že táto schválená právna úprava v pomeroch a v aplikačnej praxi v Slovenskej republike sa ukázala a ukazuje ako vrcholne nedostatočná," argumentuje Hlina. . 

 

Opätovne do parlamentu predkladá Hlina aj novelu zákona o bankách, na základe ktorej by dôchodcovia nemali platiť za výber hotovosti v pobočkách bánk. Bezplatný výber by sa mal vzťahovať na sedem výberov za mesiac. Každý výber nad tento rámec by bol už spoplatňovaný podľa sadzobníka konkrétnej banky. "Nie od každého staršieho užívateľa môžeme čakať, že bude komfortne vedieť narábať s kartou a už vôbec nie s internetbankingom. Poväčšine títo starší ľudia veria len tomu, čo držia v peňaženke," vysvetlil Hlina. Problém vidí aj v tom, že dôchodcovia si pre vysoké poplatky za výber v pobočke nechávajú často dôchodky doručovať poštou. Na druhej strane ak si ich aj nechajú posielať na účet, vyberajú z neho naraz veľa peňazí a potom sa môžu stať obeťou podvodníkov a zlodejov. 

 

Okrem obmedzenia počtu bezplatných výberov Hlina navrhuje aj spodnú hranicu každého bezplatného výberu. Minimálny výber na úrovni 10 eur by mal zabrániť zahlteniu pracovníkov bánk. Hlina verí, že by na navrhovanú úpravu mohli pristúpiť aj banky, pretože by sa zvýšil počet dôchodcov, ktorí by si nechávali svoje dôchodky vyplácať na účet. Hlina tento návrh predložil aj na januárovú schôdzu, po prerokovaní v pléne ho ale stiahol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies