Právo hlasovať v referende s pasom okrsky telefonicky overia

NETKY.SK • 15 Január 2015, 11:48 • 2 min
Právo hlasovať v referende s pasom okrsky telefonicky overia

BRATISLAVA - Právo hlasovať vo februárovom plebiscite o ochrane rodiny majú aj Slováci s trvalým pobytom v zahraničí. V deň konania referenda v sobotu 7. februára však musia prísť na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Občan SR, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť do ľubovoľnej referendovej miestnosti a hlasovať s platným cestovným pasom. Ako ďalej agentúru SITA informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová, ministerstvo vnútra po skúsenostiach z vlaňajších volieb prezidenta SR prijalo aj k referendu opatrenia proti viacnásobnému hlasovaniu. Týka sa práve voličov hlasujúcich s pasom. Voliť môžu až po vyjadrení Registra obyvateľov, že skutočne trvalý pobyt v SR nemajú. V praxi to bude znamenať, že po príchode do volebnej miestnosti oznámia okrskovej komisii, že nemajú trvalý pobyt v SR a preukážu sa pasom. Pas im okrsková komisia zoberie a telefonicky sa spojí s Registrom obyvateľov, kde overia, či občan nemá trvalý pobyt v SR. Následne okrsková komisia občana dopíše do zoznamu oprávnených občanov a svojím podpisom to potvrdí predseda a dvaja členovia komisie. Dopísanie do zoznamu oprávnených občanov zaznamená okrsková komisia aj v pase v časti pre úradné záznamy. Uvedie tam obec, mesto či mestskú časť a číslo okrsku na konanie referenda, v ktorom občan hlasoval. Záznam podpíše predseda okrskovej komisie. Až potom okrsková komisia vydá občanovi hlasovací lístok. 

 

V referende sa dá hlasovať aj mimo miesta trvalého bydliska. Potrebný je na to hlasovací preukaz. Požiadať oň možno obec svojho trvalého pobytu najneskôr 5. februára v úradných hodinách obce. Požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu sa dá osobne, poštou, e-mailom aj cez splnomocnenú osobu. Splnomocnenie nemusí byť úradne overené a splnomocnená osoba prevzatie hlasovacieho preukazu potvrdí podpisom. Ak oprávnený občan žiada o vydanie hlasovacieho preukazu poštou alebo e-mailom, mal by žiadosť poslať v predstihu, aby ju úrady stihli vybaviť a aj doručiť najneskôr deň pred konaním referenda. Obec tých, ktorým poslala hlasovací preukaz, vyčiarkne zo zoznamu občanov oprávnených hlasovať. Občania nesmú hlasovací preukaz zabudnúť ani stratiť, bez neho im totiž neumožnia hlasovať. 

 

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda právo hlasovať v referende má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov. V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. Približne 4,4 milióna oprávnených voličov môže využiť svoje právo hlasovať v plebiscite v 4 943 okrskoch. 

 

Referendum o ochrane rodiny za približne 6,3 milióna eur sa bude konať v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania? 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona