Právny expert OSN: Osoby zodpovedné za mučenie by mali ísť pred súd

NETKY.SK • 10 December 2014, 09:40 • 2 min
Právny expert OSN: Osoby zodpovedné za mučenie by mali ísť pred súd

ŽENEVA - Osobitný pozorovateľ OSN pre ľudské práva a protiteroristické otázky Ben Emmerson dnes uviedol, že správa amerického Senátu o systematickom mučení osôb podozrivých z terorizmu jednoznačne dokazuje, že išlo o politiku organizovanú na najvyšších miestach administratívy USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Emmersona je nevyhnutné, aby boli vysokopostavení činitelia administratívy bývalého prezidenta Georgea W. Busha, ktorí zločiny páchané na zadržaných osobách plánovali a schvaľovali, postavení pred súd. To isté by malo platiť aj pre predstaviteľov Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a iných vládnych organizácií, ktorí schvaľovali a vykonávali vypočúvacie praktiky, ako je napríklad vynucovanie priznania pomocou tzv. simulovaného topenia.

 

"Z hľadiska medzinárodného práva sú Spojené štáty povinné postaviť tých, ktorí sú za to zodpovední, pred spravodlivosť. Americký generálny prokurátor je povinný vzniesť proti zodpovedným osobám obvinenia," uviedol dnes v Ženeve Emmerson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies