Právnikovi z Nitry hrozí pre subvenčný podvod väzenie

NETKY.SK • 26 September 2016, 15:30 • 2 min
Právnikovi z Nitry hrozí pre subvenčný podvod väzenie

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes nariadil výkon pomernej časti náhradného trestu v rozsahu dva roky a deväť mesiacov pre 33-ročného odsúdeného právnika Stanislava Beňa z Nitry.

slovakia

left justify in out

Beňo ako manažér občianskeho Združenia priateľov Zamaguria spáchal subvenčný podvod a poškodzovanie finančných záujmov európskych spoločenstiev, čím spôsobil škodu viac ako 116-tisíc eur. Ku skutku sa Beňo priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú v decembri minulého roku senát ŠTS v Banskej Bystrici schválil. Podľa rozsudku Beňo dostal vtedy súhrnný trest tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest 46-tisíc eur. Rozsudok sa stal právoplatným, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.


Na žiadosť odsúdeného Beňa mu súd povolil zaplatiť trest v splátkach. No právnik uhradil iba časť a svoju povinnosť, ku ktorej sa dobrovoľne zaviazal, neplnil ani napriek opakovaným výzvam. Dôvod nevedel uviesť ani na verejnom zasadnutí v tejto veci. Voči uzneseniu o výkone náhradného trestu, ktorý si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia, však podal sťažnosť. Predseda senátu ho upozornil, že väzeniu sa môže vyhnúť, ak do termínu právoplatnosti uznesenia dlh 33-tisíc eur uhradí.


Doktor práv Stanislav Beňo bol najprv projektovým manažérom a neskôr predsedom občianskeho združenia Združenie priateľov Zamaguria. Združenie dostalo v roku 2010 od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zálohu 116-tisíc eur na projekt Vzdelávanie - cesta k trhu práce. Bol orientovaný na obyvateľov segregovaných a separovaných rómskych komunít v okrese Poprad. Išlo o teoreticko-praktické vzdelávanie a získavanie manuálnych zručností pre profesie pomocný murár, tesár, betonár, zakladač a pod. Beňo mal v stanovenej lehote šiestich mesiacov zálohu zúčtovať. Neurobil tak a poskytovateľ nenávratného finančného príspevku na vyše 315-tisíc eur zmluvu zrušil. Beňo doteraz peniaze nevrátil.


Nejde o prvý prešľap právnika z Nitry. V roku 2014 tiež uzavrel dohodu s prokurátorom a ŠTS ju schválil. Podľa nej Beňo poškodil európske spoločenstvo ako prezident Občianskeho združenia pre rozvoj cestovného ruchu a športu v regióne Vysoké Tatry. Združenie malo v podtatranskej obci Gánovce realizovať Projekt testovania a tvorby pracovných miest. Bol zameraný na zvýšenie zamestnanosti rómskych komunít a nezamestnaných ľudí bez vzdelania. Projekt sa mal uskutočniť do konca júna 2011. V auguste 2010 Združenie dostalo od Fondu sociálneho rozvoja zálohu 115-tisíc eur na plánované aktivity. Do pol roka sa tieto financie mali zúčtovať, ale Beňo to neurobil. Postupne previedol peniaze z účtu Občianskeho združenia na účet súkromnej spoločnosti v inej banke. Tým spáchal zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. Európsky sociálny fond poškodil o vyše 98-tisíc eur a štátny rozpočet Slovenskej republiky o viac ako 17-tisíc eur.


Vzhľadom na opakované protiprávne konanie rozsudok z decembra 2015 uložil Beňovi aj povinnosť podrobiť sa probačnému dohľadu súdu a zakázal mu zúčastňovať sa na podobných projektoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies