Právnika v procese s ruskými "vojakmi" v Donbase našli zavraždeného

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 11:47 • 2 min
Právnika v procese s ruskými "vojakmi" v Donbase našli zavraždeného

MOSKVA - Právnika v procese s ruskými občanmi, ktorých vlani ukrajinské vládne sily zajali na východe Ukrajiny, našli zavraždeného, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jurij Hrabovskyj zastupoval na ukrajinskom súde ruského občana Alexandra Alexandrova, ktorého vlani v máji spolu s ďalším Rusom, Jevgenijom Jerofejevom, zadržali ukrajinské vládne sily neďaleko obce Ščasťa v na povstalcami ovládanej Luhanskej oblasti. Ukrajinské úrady tvrdili, že ide o ruských vojakov. Muži priznali, že sú príslušníkmi ruskej armády, ale Moskva deklarovala, že z aktívnej služby v ozbrojených silách vystúpili.
Ukrajinská advokátska komora dnes vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila násilnú smrť Hrabovského. Advokát bol od začiatku marca nezvestný.


Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že v súvislosti s prípadom boli zadržané podozrivé osoby.
Hrabovskyj bol nezvestný od začiatku marca, keď sa nedostavil na pojednávanie svojho ruského mandanta. Na jeho stránke na sociálnej sieti sa vtedy objavila správa, že z obavy o svoju bezpečnosť bol nútený opustiť Ukrajinu. Sociálna sieť ako lokalizáciu autora správy uviedla Egypt.


Ukrajinský najvyšší vojenský prokurátor Anatolij Matios však v tejto súvislosti vyhlásil, že Hrabovskyj neopustil územie Ukrajiny, pretože všetky doklady, ktoré by mu umožňovali legálne prekročiť hranice, sú "na mieste".
Hrabovského kolegyňa Oksana Sokolovská, ktorý v procese s ruskými občanmi zastupuje spoluobvineného Jerofejeva, dnes vyhlásila, že advokátovo telo sa našlo v Kyjevskej oblasti, v hrobe. Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes túto informáciu nepotvrdilo.


Sokolovská vyjadrila presvedčenie, že Hrabovského zmiznutie a vražda súvisia s prípadom dvojice ruských občanov, ktorých spoločne zastupovali pred súdom. Svedčí o tom podľa nej aj to, že z trezoru v Hrabovského kancelárii zmizli spisy ku kauze. Sokolovská tvrdí, že na kolegu vyvíjala nátlak ukrajinská vojenská prokuratúra.
Alexandrova a Jerofejeva na Ukrajine obvinili za nezákonné prekročenie hraníc, nezákonné vyzbrojovanie a z členstva v teroristickej organizácii. Na Ukrajine im za to hrozí doživotie.


Alexandrov a Jerofejev svoju vinu odmietajú. Ich advokáti na súde tvrdili, že oboch ich mandantov treba považovať za vojnových zajatcov, keďže v čase zadržania boli príslušníkmi ľudových milícií samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Proces by preto podľa ich názoru mal prebiehať v súlade so Ženevskou konvenciou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies