Právnika obhajujúceho disidentov odsúdili za spreneveru na 12-ročné väzenie

NETKY.SK • 22 September 2016, 12:24 • 2 min
Právnika obhajujúceho disidentov odsúdili za spreneveru na 12-ročné väzenie

PEKING - Súd v čínskej metropole Peking odsúdil dnes za spreneveru na 12 rokov prominentného právnika Sia Lina, ktorý svojho času zastupoval aj čínskeho vizuálneho umelca a disidenta Aj Wej-weja. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Samotný Sia Lin sa označil za nevinného. Jeho podporovatelia tvrdia, že celý prípad je len odplatou voči nemu za to, že obraňoval právny štát a kritizoval aj vládu.


Pred tým, ako ho približne pred dvoma rokmi zatkli, obhajoval Sia Lin prominentných klientov vrátane Aj Wej-weja žijúceho momentálne v Nemecku, ktorého čínske úrady ešte v roku 2011 bez obvinení uväznili na 81 dní.


Verdikt potvrdil aj Siov obhajca. Uviedol, že jeho klient bol odsúdený na 12-ročné väzenie a v nasledujúcich troch rokoch bude tiež zbavený občianskych práv. Zároveň musí zaplatiť pokutu vo výške 120.000 jüanov (asi 16.000 eur) a tiež finančné odškodnenie obetiam jeho údajných podvodov, ktoré dovedna činí 4,81 milióna jüanov (okolo 641.333 eur). Proti rozsudku sa právnik podľa svojho obhajcu plánuje odvolať.


"Zameranie policajných výsluchov dokazuje, že tento prípad je v skutočnosti o jeho práci, v ktorej zastupoval chúlostivo vnímaných klientov, ako napríklad Aj Wej-weja, Pchu Č'-čchianga či Kuo Jü-šana," povedala dnes Frances Eveová z ľudskoprávnej organizácie China Human Rights Defenders (CHRD) odvolávajúc sa na vyhlásenie Siových právnych zástupcov zverejnené na internete.


Ďalej uviedla, že čínske úrady porušili v rámci procesu Siove základné práva a odopreli mu tiež právo na spravodlivý proces. "Budeme sa domáhať jeho bezpodmienečného prepustenia," dodala aktivistka.


Len v tomto roku zadržala čínska polícia vyše 300 ľudskoprávnych advokátov a aktivistov, z ktorých desiatky sú pravdepodobne doposiaľ vo väzení, uviedla DPA. Štyroch z nich minulý mesiac odsúdili za podvratnú činnosť a odsúdili ich na tresty odňatia slobody až do výšky 7,5 roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona