Právnickej fakulte zablahoželal i Pellegrini, verí, že UMB ťažké časy zvládne

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:43 • 2 min
Právnickej fakulte zablahoželal i Pellegrini, verí, že UMB ťažké časy zvládne

BANSKÁ BYSTRICA – Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici oslavuje v týchto dňoch 20. výročie svojho založenia.

slovakia

left justify in out

Dnes na slávnostnom rozšírenom zasadnutí Vedeckej rady prijímala gratulácie od predstaviteľov zákonodarného zboru a viacerých ďalších hostí.

Ako uviedol jej dekan Mojmír Mamojka, tak ako to už v živote býva, aj fakulta si za tých 20 rokov prešla ťažkými časmi a rôznymi sínusoidami. Napriek tomu "nabrala nielen podľa nášho názoru veľmi dynamický, a sme presvedčení, že aj správny smer".

 

Predseda NR SR Peter Pellegrini pripomenul v príhovore nielen turbulentné časy tejto fakulty, ale i pokusy odstrániť ju z Banskej Bystrice.

"Želám vašej fakulte, aby oslávila ďalších šťastných 20 rokov, aby dokázala pripraviť absolventov, ktorí budú na trhu práce žiadaní, schopní uvádzať do praxe a realizovať zákony, ktoré parlament prijíma. Nie vždy je to jednoduché, podľa výsledku, niekedy sa zadarí viac a niekedy menej," konštatoval Pellegrini.

 

Poznamenal tiež, že ako Banskobystričanovi sa mu ani nezdá, koľko rokov od jej vzniku ubehlo, uvedomil si to až dnes. Keď nie je v Bratislave, denne chodieva okolo jej budovy.

 

Pellegrini sa dotkol aj celej univerzity, ktorá "neprechádza práve najlepším obdobím a najbližší rok ju čakajú veľké výzvy".

 

Narážal na fakt, že rozhodnutím Akreditačnej komisie nebola zaradená medzi univerzitné vysoké školy a hrozí, že príde o status univerzity. Má teraz ročnú lehotu na to, aby obhájila svoje postavenie v rámci komplexnej akreditácie.

 

Predseda NR SR však vyjadril presvedčenie, že toto obdobie zvládne a "zachová si významné miesto medzi univerzitami na Slovensku".

 

"Považujem za dôležité, že v tomto neľahkom období fakultné kormidlo prevzal človek, ktorý už v období rokov 2004 až 2006 pôsobil vo funkcii dekana a fakultu odovzdal vo veľmi dobrej kondícii," zdôraznil na slávnosti rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

 

Mojmíra Mamojku jednohlasne zvolil za dekana Akademický senát Právnickej fakulty v máji 2014.

 

Zablahoželať banskobystrickej Právnickej fakulte prišli dnes na zasadnutie Vedeckej rady aj podpredsedovia parlamentu Jana Laššáková a Miroslav Číž, ako aj predsedovia výborov NR SR - pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek, ústavnoprávneho výboru Róbert Madej, mandátového a imunitného výboru Ľubomír Petrák.

 

Hostia si na záver prevzali pamätné medaily Právnickej fakulty UMB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona