Právnické osoby sa budú môcť trestne stíhať, má sa zamedziť zneužívaniu postavenia

NETKY.SK • 25 September 2015, 10:23 • 2 min
Právnické osoby sa budú môcť trestne stíhať, má sa zamedziť zneužívaniu postavenia

BRATISLAVA – Právnické osoby budú môcť byť trestne stíhané za približne 50 trestných činov. Ide o okruh trestných činov, k prijatiu ktorého nás vyzývajú medzinárodné organizácie a zaväzujú viaceré dohovory. Vyplýva to z návrhu zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, o ktorom dnes rokoval parlament.

slovakia

left justify in out

„Táto téma je na stole asi desať rokov, prechádza niekoľkými vládami,“ uviedla poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská počas 7. dňa 54. schôdze. Zamestnávateľský sektor mal podľa jej slov vždy obavy zo zneužitia tohto inštitútu v rámci konkurenčného boja. Žitňanská v tom vidí aj vyslovenie veľkej nedôvery v políciu a ďalšie inštitúcie, ktoré majú uplatňovať zákony a potierať korupciu. V boji proti korupcii sa podľa exministerky spravodlivosti nepohneme, kým nebude fungovať polícia, prokuratúra a súdnictvo.


V júli avizoval prípravu a prijatie zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb premiér Robert Fico. Zamestnávateľom prisľúbil, že zákon bude obsahovať len minimálne požiadavky medzinárodných organizácií. “Ak prax ukáže, že zákon je prospešný a pomáha, môžeme sa vrátiť k jeho modifikácii," uviedol v júli premiér. Snaha prijať zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb je na Slovensku už od roku 2005.


Návrh zákona zavádza trestnú zodpovednosť právnických osôb na vybrané kategórie trestných činov. Okrem iného sú to trestné činy prijímania úplatku, podplácania a nepriamej korupcie. Ďalej ide o trestný čin podielnictva, legalizácie príjmu z trestnej činnosti, neoprávnené zamestnávanie, falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov či výroba a držba falšovateľského náčinia. Právnické osoby bude možné stíhať aj za nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami a založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Ďalšia skupina trestných činov sa týka životného prostredia – napríklad ide o trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia či neoprávnené nakladanie s odpadmi.


Predložený návrh zákona upravuje aj druhy a výkon trestov ukladaných právnickým osobám a postup orgánov činných v trestnom konaní a súdov v trestnom konaní voči právnickej osobe. Právnickej osobe bude môcť byť uložený trest, ktorým dôjde k jej zrušeniu, ale aj trest prepadnutia majetku, veci či peňažný trest vo výške od 1 500 eur do 1 600 000 eur. Súd bude môcť právnickej osobe zakázať prijímať dotácie alebo subvencie a prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov Európskej únie. Právnickej osobe bude možné zakázať aj účasť na verejnom obstarávaní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona