Právnička konajúca v mene Palestínčanov čelí v Holandsku hrozbám smrti

NETKY.SK • 12 August 2016, 18:33 • 2 min
Právnička konajúca v mene Palestínčanov čelí v Holandsku hrozbám smrti

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandské organizácie na ochranu ľudských práv verejne kritizujú neochotu miestnych úradov zaoberať sa hrozbami, ktorým v Holandsku čelí švédsko-libanonská právnička a ľudskoprávna aktivistka Nada Kiswansonová. Píše o tom dnes denník NRC Handelsblad.

slovakia

left justify in out

Kiswansonová poskytuje informácie pre Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu v mene palestínskych organizácií ako súčasť vyšetrovania možných vojnových zločinov zo strany Izraela.   Právnička je absolventkou Univerzity v Leidene a má libanonskú a švédsku štátnu príslušnosť. Pre médiá priznala, že od februára tohto roka čelí opakovaným telefonickým vyhrážkam smrťou. Tvrdí, že neznáme osoby ju vyzývajú, aby svoju činnosť pre ICC zastavila.

 

Denník NRC Handelsblad pripomenul, že keď sa Kiswansonová prvýkrát dostavila na políciu, aby ohlásila anonymné hrozby. policajti ju poslali domov. Obrátila sa v tejto súvislosti aj na holandské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však len veľmi pomaly reaguje na jej žiadosti o pomoc: prvú odpoveď dostala až po dvoch mesiacoch.

 

Organizácia Amnesty International a ďalšie v Holandsku pôsobiace skupiny zamerané na ochranu ľudských práv vyzvali vládu, aby zriadila akési centrálne zberné miesto, kde by sa hlásili aktivisti v oblasti ľudských práv, ktorí sa cítia byť ohrození.

 

Rovnako aj Medzinárodný trestný súd, s ktorým Kiswansonová spolupracuje, vyzval na zavedenie konkrétnych opatrení a prešetrenie jej prípadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies