Právnická fakulta UK bude po kauze Kaskády meniť pravidlá prijímania

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:35 • 2 min
Právnická fakulta UK bude po kauze Kaskády meniť pravidlá prijímania

Právnická fakulta UK bude po kauze Kaskády meniť pravidlá prijímania

slovakia

left justify in out

img

Rektor Univerzity Komenského (UK) František Gahér trvá na tom, že Právnická fakulta nepochybila tak, ako o tom informovali médiá. V kauze Kaskády, v ktorej mala údajne prijať v roku 2008 skupinu 20 externých študentov, ktorí skončili na prijímačkách hlboko pod čiarou, však pripustil isté pochybenia. Avizoval tiež výrazné zmeny pri prijímaní na fakultu.
"Je pravdou, že tie kritériá, ktoré Právnická fakulta svojho času prijala, neboli domyslené v tom zmysle, že nevedeli dobre vyhodnotiť iný typ maturít a preto mohli byť pre niektorých uchádzačov diskriminačné," uviedol dnes pre TASR. Protokol z kontroly školy má podľa neho už čoskoro zverejniť ministerstvo školstva.
Rezort cez svoju hovorkyňu Miriam Žiakovú odkázal, že kontrolu zatiaľ neuzavrel. "A môže o nej informovať len minister," zdôraznila pre TASR Žiaková.
Denník SME o Kaskádach pri Galante v júli informoval, že stredisko, ktoré si UK prenajíma, nemá podľa Akreditačnej komisie na výučbu oprávnenie a porušuje zákon. Gahér to už skôr zamietol. "To som jasne označil na začiatku ako blud a zavádzanie verejnosti, na tom trvám," zopakoval dnes.
Senát Právnickej fakulty UK podľa Gahéra dnes rozhodol o nových kritériách prijímania právnikov. Podľa nich by sa mali u uchádzačov zisťovať aj schopnosti kritického myslenia či logického úsudku. "To  znamená, že sa to výrazne zmení a známky zo strednej školy nebudú mať väčšiu váhu, myslím ako šesť percent," vysvetlil Gahér.
UK reagovala na medializované informácie o Kaskádach žalobami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies