Právnici požadujú prepustenie bývalého bosnianskosrbského veliteľa Mladiča zo zdravotných dôvodov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 16:28 • 2 min
Právnici požadujú prepustenie bývalého bosnianskosrbského veliteľa Mladiča zo zdravotných dôvodov

HAAG - Právnici niekdajšieho bosnianskosrbského vojenského veliteľa Ratka Mladiča tvrdia, že je vážne chorý a môže zomrieť, ak ho dočasne neprepustia z väzby, kde momentálne čaká na rozsudok haagskeho tribunálu pre vojnové zločiny.

slovakia

left justify in out

Podľa písomného podnetu, ktorý dnes zverejnil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), považujú Mladičovi advokáti umožnenie liečby na slobode za "jediný rozumný a humánny spôsob, ako zaistiť, že sa dožije prvostupňového rozsudku".

Belehradský denník Večernje Novosti informoval, že 74-ročný exgenerál utrpel začiatkom marca ľahkú mozgovú porážku. Ako ďalej uviedol, ICTY dostal od Ruska bezpečnostné záruky, ktoré majú umožniť liečenie Mladiča v Moskve.

Zdĺhavý proces s Mladičom dospel vlani v decembri do záverečnej fázy, v ktorej sudcovia ICTY zvažujú svoje rozhodnutia ohľadne 11 bodov obžaloby z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Očakáva sa, že prvostupňový rozsudok bude vynesený až v novembri.

Žalobcovia požadujú odsúdenie Mladiča na doživotie, keďže bol podľa nich osnovateľom zverstiev spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-95, zatiaľ čo Mladičovi obhajcovia vyhlásili, že by mal byť zbavený obvinení.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies