Právnici podali podnet, aby mohol Snowden bezpečne vycestovať do Nórska

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 07:35 • 2 min
Právnici podali podnet, aby mohol Snowden bezpečne vycestovať do Nórska

OSLO - Nórski právnici bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena podali na súde v Osle návrh, v ktorom žiadajú, aby si Snowden mohol osobne prísť do Nórska prevziať cenu za slobodu slova bez hroziaceho vydania do Spojených štátov. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podnet v mene Snowdena a Nórskeho PEN klubu predložila vo štvrtok právnická spoločnosť Schjodt z Osla. Inštitút totiž hľadanému Američanovi udelil v marci Cenu Carla von Ossietzkeho pre rok 2016 a pozval ho na slávnostné odovzdávanie naplánované na november.

 

Advokát Halvard Helle pre AP uviedol, že požiadal o vydanie "súdneho stanoviska", na základe ktorého sa Snowdenovi zaručí, že nebude môcť byť odovzdaný úradom do Spojených štátov.

 

Nórske združenie spisovateľov PEN vyhlásilo Snowdena za laureáta Ceny Carla von Ossietzkeho pre rok 2016, pretože mu tým chcelo vyjadriť "úctu za jeho jedinečnú úlohu, ktorú zohral v úlohe informátora", ako aj za jeho osobnú statočnosť.

 

Zakladateľa internetového projektu WikiLeaks Snowdena, ktorý sa momentálne nachádza v Rusku, kde získal azyl, sa snaží zadržať vláda USA v špionážnej kauze z roku 2013. Týka sa sprístupnenia rozsiahleho množstva údajov o tajných programoch zhromažďovania telefónnych a internetových dát americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Snowdenovi hrozí v Spojených štátoch až 30 rokov väzenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona