Právnici brazílskeho exprezidenta Lulu da Silvu chcú zabrániť jeho zatknutiu

NETKY.SK • 31 Január 2018, 06:49 • 2 min
Právnici brazílskeho exprezidenta Lulu da Silvu chcú zabrániť jeho zatknutiu

RIO DE JANEIRO - Právnici bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu usvedčeného z korupcie sa v utorok obrátili na najvyšší súd Brazílie v snahe zabrániť jeho zatknutiu, kým sa proti verdiktu neodvolá.

slovakia

left justify in out

Trojčlenný senát odvolacieho súdu v brazílskom meste Porto Alegre rozhodoval o prípade tohto ľavicového vodcu minulý týždeň, pričom v hlasovaní jednomyseľne potvrdil rozsudok súdu nižšieho stupňa z júla 2017. Pôvodný trest deväť a pol roka odňatia slobody však zvýšil na 12 rokov a jeden mesiac.

 

Jeden zo sudcov uviedol, že 72-ročného bývalého prezidenta by mali zatknúť hneď nato, ako súd vysvetlí podrobnosti rozsudku obhajobe, čo zvyčajne trvá mesiac.

 

Prokurátori vyhlásili, že Lula da Silva počítal s tým, že stavebná spoločnosť OAS mu zrenovuje podkrovný byt na pláži výmenou za vybavenie vládnych zákaziek. Tento prípad súvisí s obrovským korupčným škandálom v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Škandál odhalila brazílska federálna polícia počas operácie Lava Jato (Umývacia linka).

 

Minulotýždňové rozhodnutie odvolacieho súdu môže zabrániť Lulovi da Silvovi, prezidentovi z rokov 2003-2010, kandidovať v októbrových prezidentských voľbách. Podľa zákona totiž kandidát nie je spôsobilý uchádzať sa o zvolenie, ak je odsúdený za trestný čin a verdikt potvrdí aj druhý súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona