Pravidlo o góle strelenom na ihrisku súpera sa možno zmení, pripúšťa UEFA

NETKY.SK • 5 September 2018, 11:55 • 2 min
Pravidlo o góle strelenom na ihrisku súpera sa možno zmení, pripúšťa UEFA

NYON - Európska futbalová únia (UEFA) chce otvoriť diskusiu o zmene pravidla, podľa ktorého je gól strelený na ihrisku súpera cennejší ako ten v domácom prostredí a aplikuje ho už niekoľko desiatok rokov v medzinárodných súťažiach.

slovakia

left justify in out

 Zmenu si možno vyžiada tlak zo strany elitných trénerov. Vysvetľuje zástupca generálneho sekretára UEFA Giorgio Marchetti: "Tréneri tvrdia, že streliť gól na ihrisku súpera už nie je také náročné ako kedysi. Futbal sa hrá inak ako pred rokmi, keď gól dosiahnutý u súpera mal vyššiu váhu. Preto už toto pravidlo nemá opodstatnenie."

Pravidlo o zvýhodnení tímu, ktorý dosiahne gól na cudzom trávniku, prvýkrát použili v Pohári víťazov pohárov v roku 1965. Hlavnou pohnútkou v prípade celkového nerozhodného skóre bolo vyhnutie sa dodatkovému zápasu na neutrálnej pôde, čo bolo logisticky oveľa náročnejšie ako dnes. Kedysi sa na určenie postupujúceho tímu dokonca používala aj lotéria s "hodením mince".

Myšlienky o zmene pochádzajú z výročnej konferencie trénerov elitných futbalových klubov v Nyone, kde sa debatovalo o možných vylepšeniach pravidiel vrcholných turnajov a súťaží na kontinentálnej úrovni. Rozprávalo sa aj o celoplošnom rozšírení systému VAR a tiež o zjednotení konca prestupových termínov v celej Európe.

"Diskutovali sme aj o letných prestupoch a väčšina trénerov má názor, že by mal byť jednotný koniec prestupového obdobia. Znamená to, že by sa reálne nemohlo meniť dres aj po začiatku súťaží v niektorých krajinách," dodal Marchetti na webe Soccerway.

Medzi trénermi na konferencii v Nyone boli aj veľké mená José Mourinho (Manchester United), Julen Lopetegui (Real Madrid) či Thomas Tuchel (Paríž St. Germain). Nechýbali ani Carlo Ancelotti (SSC Neapol), Diego Simeone (Atlético Madrid), Sergio Conceicao (FC Porto) či Rafael Benítez (Newcastle United).

https://www.soccerway.mobi/?sport=soccer&page=news&view=article&news_id=1059298&localization_id=www
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies