Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia

NETKY.SK • 23 September 2013, 10:57 • 2 min
Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia

BRATISLAVA - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Prezident Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu Exekučného poriadku, ktorá má okrem iného zaviesť výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov.

slovakia

left justify in out

Disciplinárne konania majú byť podľa novely verejné a nebudú sa vykonávať len vo vnútri exekútorskej komory. Poslanci Národnej rady SR novelu odobrili 4. septembra.

Povinnosťou exekútorov bude tiež osobitný účet, na ktorý budú ukladať vymožené peniaze. Z každého prijatého plnenia si bude môcť exekútor započítať na svoje trovy maximálne 24 percent. Zabráni sa tak situáciám, keď si vymáhal iba sumu, ktorá pokrývala jeho odmenu a pri vymáhaní istiny už nepostupoval efektívne. Novela myslí okrem iného aj na väčšiu ochranu dlžníkov. Zamedzí tomu, aby oprávnený subjekt mohol vymáhať peniaze od dlžníka aj po tom, ako uhradí dlžnú sumu exekútorovi.

Prezident podporil aj zmenu, vďaka ktorej sa už exekútori nebudú môcť beztrestne vyhýbať plateniu pokút, ktoré dostanú v disciplinárnom konaní. Za ich nezaplatenie im budú môcť pozastaviť činnosť. Zmenu navrhol Anton Martvoň (Smer-SD), ktorý tak chce vylepšiť vymáhanie spomínaných pokút i členských príspevkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies