Pravidlá poplatku za rozvoj sa upravia, plénum odobrilo novelu Mosta-Híd

NETKY.SK • 7 December 2016, 11:45 • 2 min
Pravidlá poplatku za rozvoj sa upravia, plénum odobrilo novelu Mosta-Híd

BRATISLAVA - Pravidlá pri miestnom poplatku za rozvoj sa upravia. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes schválilo návrh novely zákona o tomto poplatku, ktorý parlamentu predložila trojica poslancov koaličného Mosta-Híd Gábor Gál, Peter Antal a Péter Vörös.

slovakia

left justify in out

Po novom sa tak poplatok za rozvoj nebude vzťahovať na zateplenie bytového domu či údržbu stavby. Pôvodný zákon NR SR schválila koncom minulého roka a účinnosť nadobudol len 1. novembra tohto roka. Účelom poplatku je financovať výstavbu verejnej infraštruktúry súvisiacej s novostavbami.

 

Plénum k aktuálnej novele schválilo aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Gál ako jeden z predkladateľov novely dodatočne navrhol zo zákona vypustiť doterajšie oslobodenie od poplatku platné pre stavbu rodinného domu s výmerou do 150 štvorcových metrov. Takéto oslobodenie rodinných domov je totiž podľa neho diskriminačné najmä vo vzťahu k stavebníkom bytov.

 

Zároveň sa na základe jeho návrhu nebude poplatok za rozvoj týkať stavieb slúžiacich na športové účely, ako sú športové haly, zimné či futbalové štadióny. Tieto stavby podľa neho obce nedokážu financovať zo svojich zdrojov, zavedenie poplatku pre ne by tak mohlo sťažiť rozvoj v oblasti športu.

 

Jeho kolega zo strany Tibor Bastrnák zase v pozmeňujúcom návrhu presadil to, aby sa poplatok za rozvoj nevzťahoval na skleníky do stanovenej výmery, a tým sa podporili malí a strední poľnohospodári.

 

Igor Choma (Smer-SD) tiež upravil novelu o poplatku za rozvoj. Prešiel totiž jeho návrh, aby sa poplatok za rozvoj vzťahoval aj na dodatočne legalizované stavby, na ktoré predtým nebolo vydané stavebné povolenie. Zároveň zaviedol aj takzvanú odpočítateľnú položku v rozlohe 60 m2, ktorou sa zníži výmera podlahovej plochy jednoúčelovej stavby. V prípade viacúčelovej stavby sa takto zníži plocha s najväčším podielom na celkovej ploche stavby. Dôvodom takéto kroku je podľa poslanca spravodlivosť voči stavbám malého rozsahu.

 

Päť pozmeňujúcich návrhov k novele predložil aj opozičný poslanec SaS Miroslav Ivan. Plénum NR SR však pri hlasovaní neodobrilo ani jeden z nich. Navrhoval napríklad nové nastavenie sadzby poplatku za rozvoj. Doteraz je v rozpätí od 10 do 35 eur za m2, zmeniť ho chcel na 0 až 35 eur. Takýmto krokom by sa podľa poslanca vyšlo v ústrety obciam, ktoré chcú v niektorých svojich častiach výstavbu zaťažiť a v iných podporiť. Zároveň navrhoval, aby mali obce povinnosť zverejňovať výšku príjmov z poplatku za rozvoj aj spôsob použitia týchto príjmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies