Pravidlá a cenník pre registráciu domén .sk sa v máji zmenia

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 15:09 • 2 min
Pravidlá a cenník pre registráciu domén .sk sa v máji zmenia

BRATISLAVA – Komisia pre správu národnej domény .sk schválila nové pravidlá a cenník registrácie internetových domén s koncovkou .sk. Informoval o tom dnes správca národnej domény, spoločnosť SK-NIC a TASR to potvrdil aj Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Nové pravidlá vstúpia do platnosti 31. mája tohto roka.

slovakia

left justify in out

Komisia, ktorá je poradným a konzultačným orgánom ÚPVII, tento týždeň elektronickým hlasovaním odobrila finálne znenie pravidiel poskytovania národnej domény .sk. Podľa správcu tak postupovala v súlade so závermi priebežnej komunikácie so zástupcami registrátorov a internetovej komunity, z ktorých vyplynuli posledné revízie upravujúce konečné verzie oboch dokumentov.

 

„Pôvodná verzia schválená už v roku 2016 reflektovala spoločné úsilie o zavedenie najmodernejších štandardov v oblasti registrácie internetových domén, ktoré prinášajú množstvo pozitívnych zmien pre registrátorov aj držiteľov. Aj keď väčšina posledných revízií je skôr kozmetického charakteru, niektoré súčasné úpravy posúvajú túto hranicu ešte ďalej. Očakávame, že prechod na nové pravidlá prinesie pre všetkých vyššiu mieru bezpečnosti, flexibility a transparentnosti pri využívaní menného priestoru v .sk doméne,“ uviedol riaditeľ SK-NIC Peter Bíro.

 

Nové pravidlá už minulý rok schválila komisia zložená zo zástupcov štátu, správcu domény najvyššej úrovne .sk a reprezentantov registrátorov a ostatných oblastí internetovej komunity. Podľa Bíra sprehľadnia životný cyklus domén a zabránia tak ich špekulatívnym nákupom, čím sa zjednoduší a zatraktívni menný priestor v .sk doméne.

 

Po novom si budú môcť firmy a jednotlivci zaregistrovať doménu až na 10 rokov dopredu, čím odpadne množstvo každoročnej administratívy spojenej s jej správou. Úplne sa ruší poplatok za zmenu registrátora a držiteľa. Držitelia tak zaplatia vždy iba jednotný poplatok 10 eur za predĺženie registrácie domény o jeden rok, za zmeny registrátora či držiteľa už platiť nebudú.

 

Registrátor pri prebratí správy domény na seba začne so správou v rozsahu minimálne jednoročného obdobia, teda od začiatku, kde podľa vzoru v zahraničných registroch nastane automatické ročné predĺženie registračného obdobia. Registrátori tiež nebudú musieť platiť žiadny ročný poplatok za štatút registrátora. Vznik registrátora bude spoplatnený iba jednorazovým poplatkom 200 eur, pričom do konca apríla je pre všetkých registrátorov v rámci migrácie na nový systém tento úkon poskytovaný bezplatne.

 

Pri náhlom ukončení činnosti registrátora správu domény v tej chvíli zabezpečí priamo SK-NIC. Keďže jeho ceny nesmú konkurovať bežným registrátorom, a teda musia byť podľa požiadaviek registrátorov primerane vyššie, tento model bol zahrnutý do finálneho cenníka. Každý používateľ však bude mať určité obdobie, kedy môže bez akéhokoľvek poplatku plynule prejsť od SK-NIC k ľubovoľnému registrátorovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies