Pravidelné prehliadky u gynekológa absolvuje stále nízky počet žien

NETKY.SK • 30 August 2010, 13:36 • 2 min
Pravidelné prehliadky u gynekológa absolvuje stále nízky počet žien

Pravidelné prehliadky u gynekológa absolvuje stále nízky počet žien

slovakia

left justify in out

Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 550 žien. Viac ako 200 žien v produktívnom veku tomuto ochoreniu každý rok podľahne. Hlavnou príčinou úmrtia je neskoré stanovenie diagnózy. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský upozorňuje, že na Slovensku pravidelne absolvuje preventívnu prehliadku u gynekológa stále nízky počet žien, približne 20 percent. V zahraničí uvádzajú zdroje až 70 percent žien.
Práve preventívna prehliadka u gynekológa, na ktorú má nárok každá žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva, zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva. Súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa je skríning rakoviny krčka maternice (RKM) a prsníka.
Odborníci v slovenských laboratóriách v súčasnosti pilotne testujú novú metódu cytologického vyšetrenia krčka maternice tzv. Liquid-Based. Nové vyšetrenie predstavuje celosvetový štandard v oblasti cytologickej diagnostiky. Vo vyspelých krajinách sa uvádza využívanie tohto typu cytologického vyšetrenia vo viac ako 70 percent vyšetrení. Na jeseň by takéto vyšetrenie malo byť reálne aj pre slovenské ženy.
Odborný garant zavedenia tejto novej metódy v slovenských laboratóriách Peter Vereš hovorí o niekoľkých jej výhodách. "Preparáty, ktoré sa vytvoria touto metódou, sú kvalitnejšie, lepšie hodnotiteľné, menej zaťažené faktormi, ktoré pri konvenčnej cytológii môžu preparát natoľko zmeniť, že tam môže nastať chyba pri jeho prezeraní a diagnostikovaní," uviedol pre TASR.  
Okrem toho sa podľa jeho slov z jedného odberu môžu vykonať viaceré vyšetrenia. Pre pacientku je to teda pohodlnejšie, nakoľko nemusí vyšetrenie podstúpiť opakovane. "Samotný odber z krčka maternice prebieha rovnako ako pri konvenčnom cytologickom vyšetrení, pacientku to nejako inak nezaťaží," vysvetlil Vereš.  
Cytologické vyšetrenie je súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa, ktorá je hradená z verejného zdravotného poistenia. Nové metóda vyšetrenia si však podľa Vereša vyžaduje vyššie náklady na jeho vykonanie, a preto si zaň bude musieť pacientka priplatiť. Výška by podľa jeho slov mala byť približne 20 až 25 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona