Pravidelné kosenie trávy výrazne pomáha najmä alergikom

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 17:56 • 2 min
Pravidelné kosenie trávy výrazne pomáha najmä alergikom

BANSKÁ BYSTRICA - Pravidelné kosenie trávnych porastov je jednou z najúčinnejších metód ako alergiám predchádzať.

slovakia

left justify in out

Majitelia pozemkov, najmä na sídliskách i v okolí ciest ho však zanedbávajú, tvrdia odborníci z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Veľké problémy s tým má práve Banská Bystrica a okolie.
     

Podľa zdravotníkov takmer 40 percent slovenskej populácie má problémy s nejakou formou alergie. Väčšina z nich sú ľudia, ktorí trpia alergiou na niektoré, či viaceré druhy tráv, rastlín a ich kvetov. Zanedbaním kosenia dochádza k vypeleniu tráv a k zvyšovaniu rizika výskytu alergií.
     

Ako tvrdí Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ, alergici môžu byť precitlivení len na istú rastlinu, no častá je kombinácia precitlivenosti na určité druhy, či čeľade rastlín, prípadne aj na iné alergény.
     

"Tento rok je vzhľadom k vývoju počasia nebezpečný aj hromadným kvitnutím viacerých druhov drevín a tráv, čím dochádza k znásobeniu nepriaznivého účinku peľu na zdravie alergikov. Medzi najvýznamnejšie alergény patrí peľ drevín, najmä jelše, liesky, brezy, ale aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých, rôzne buriny ako štiav, skorocel, mrlík, pŕhľava a neskôr palina, či invázne druhy, akými sú zlatobyľ a ambrózia," vraví Lafférsová.
     

Podľa nej, kým v jarných mesiacoch sme schopní kvôli dvom-trom týždňom pelenia konkrétneho stromu iniciovať až jeho výrub, keď je možnosť jednoduchými zásahmi znížiť výskyt alergénneho peľu v ovzduší, ostávame slepí a hluchí. "Ide o peľ tráv a burín, ktorých výskyt v ovzduší sa dá najjednoduchšie obmedziť, a to pravidelným kosením a likvidáciou neupravených, burinami zarastených plôch v meste," zdôrazňuje Lafférsová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona