Pravidelné cvičenie môže pomôcť pri nespavosti

NETKY.SK • 28 September 2010, 07:08 • 2 min
Pravidelné cvičenie môže pomôcť pri nespavosti

Pravidelné cvičenie môže pomôcť pri nespavosti

slovakia

left justify in out

img

Vedci sa zhodujú na tom, že pravidelné cvičenie počas dňa môže uchrániť od večerného prehadzovania sa v posteli, aj keď si nie sú istí prečo. "Pravdou je, že naozaj nevieme príčinu toho, prečo nám toľko ľudí hovorí, že cvičenie im pomáha spať," uviedol David Davila z americkej organizácie zaoberajúcej sa výskumom spánku (National Sleep Foundation). Dodal, že ak je niekto aktívny počas dňa, má šancu, že v noci bude spať presne toľko, koľko jeho telo potrebuje. Zdôraznil tiež, že aj malý deficit spánku, ktorým trpí mnoho Američanov pre nedostatok času, sa môže časom nakumulovať, čo môže mať nepríjemné dôsledky. "Ľudia majú viac autonehôd a v práci podávajú chabý výkon," spresnil.

Podľa odborníkov sa už ukazujú aj prvé dôkazy toho, že cvičenie naozaj pomáha pri nespavosti. Nedávna štúdia z Northwestern University v Chicagu sledovala 23 dospelých ľudí, prevažne žien, vo veku 55 a viac rokov, ktorí dovtedy žili sedavým spôsobom života, a ktorí mali problém zaspať alebo nebudiť sa počas noci. Po 16 týždňoch tréningového programu, ktorý pozostával napríklad z cvičenia na bežiacom páse alebo stacionárnom bicykli, sa priemerná kvalita ich spánku zvýšila. "Väčšina tých, ktorí mali so spánkom problémy, sa stala dobrými spáčmi," povedala doktorka Phyllis Zee, vedúca výskumníčka projektu, ktorý financoval americký Národný ústav pre výskum starnutia (National Institute on Aging). Uviedla tiež, že v predošlej štúdii, ktorá sledovala ľudí cvičiacich taiči, sa ukázali menej výrazné výsledky, podobne ako pri kontrolnej skupine, ktorá nevykonávala pohybové aktivity, ale venovala sa napríklad hodinám varenia alebo prednáškam v múzeu.

Doktorka Zee vidí výhody aeróbneho cvičenia ako možnosť liečby nespavosti, ktorá je v spoločnosti pomerne rozšírená. Sama sa stretáva s množstvom pacientov trpiacich nespavosťou, ktorá postihuje 25 percent populácie, u starších ľudí sa toto číslo môže zvýšiť až na 40 percent. "Odporúčame im, aby pravidelne cvičili. Ale naozaj nekladieme dôraz na to, o aký druh cvičenia má ísť," doplnila.

Ak niekomu denný rozvrh neumožňuje ísť cvičiť inokedy ako o piatej ráno, mal by si podľa doktora Shawna D. Youngstedta, experta na spánok z Univerzity v Južnej Karolíne, vybrať radšej cvičenie pred možnosťou dlhšieho spánku. Hodina cvičenia môže totiž podľa neho pomôcť viac ako hodina spánku navyše.

Zdroj: SITA/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies