Pravičiar Blocher: Švajčiarsko musí odmietnuť koloniálnu politiku EÚ

NETKY.SK • 14 August 2015, 14:19 • 2 min
Pravičiar Blocher: Švajčiarsko musí odmietnuť koloniálnu politiku EÚ

ZÜRICH - Popredný švajčiarsky pravicový politik Christoph Blocher vyzval dnes vládu svojej krajiny, aby presadzovala tvrdú líniu v rokovaniach s Európskou úniou o obmedzení prisťahovalectva, a dodal, že krajiny EÚ stratia viac než Švajčiarsko, keď vzájomné vzťahy oboch týchto partnerov stroskotajú.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatštyriročný miliardár je obdivovanou osobnosťou vo Švajčiarskej ľudovej strane (SVP), ktorá vo švajčiarskom systéme priamej demokracie presadila vlaňajšie úspešné referendum o obmedzení počtu ľudí, prichádzajúcich do krajiny žiť a pracovať.


Vláda mieni vyrokovať širokú dohodu s EÚ o tejto a ďalších dvojstranných záležitostiach, ktoré sú však ohrozené, pretože Švajčiarsko chce urobiť ten krok a obmedziť slobodný pohyb ľudí, čo je jeden z pilierov politiky EÚ, približuje agentúra Reuters.


V interview pre populárny denník Blick dnes Blocher privítal správu, že vláda sa rozhodla pokúsiť o komplexnú dohodu s Bruselom.
"Lenže ani najlepší vyjednávač nemôže dosiahnuť pre Švajčiarsko priaznivú dohodu, ak je vláda ochotná prijať koloniálnu dohodu," povedal Blocher.
"Faktom je, že voliči ukončili slobodu pohybu," doplnil.


Blocher je pre svojich fanúšikov hrdinským ochrancom tradičných švajčiarskych hodnôt, ktorý premenil stranu farmárov a malých podnikateľov na najobľúbenejšiu politickú stranu Švajčiarska.


Pre kritikov je však populistom ostro rozdeľujúcim spoločnosť, ktorý destabilizoval kedysi bezpečné útočisko pre firmy a investorov.
Boj proti posunu neutrálneho Švajčiarska smerom k EÚ sa pre Blochera stal poslaním, bez ohľadu na to, že ohrozí existujúce dohody, ktoré alpskú republiku spájajú s jej susedmi.


"Krajiny EÚ majú väčší záujem o tieto dohody než Švajčiarsko," povedal Blocher pre denník Blick. Dodal, že SVP nebude tieto zmluvy napádať, ale pre Švajčiarsko nie sú životne dôležité.
 




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies