Pravica Smer definitívne odmietla, R. Fico bude vládnuť sám

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 12:09 • 2 min
Pravica Smer definitívne odmietla, R. Fico bude vládnuť sám

Pravica Smer definitívne odmietla, R. Fico bude vládnuť sám - Politika Víťaz volieb Smer-SD bude najbližšie štyri roky vládnuť sám.

slovakia

left justify in out

img

Víťaz volieb Smer-SD bude najbližšie štyri roky vládnuť sám. Lídri piatich pravicových strán na dnešnom rokovaní za okrúhlym stolom povedali subjektu Roberta Fica definitívne nie a potvrdili tak svoj odchod do opozície. Smer-SD si ešte dnes preberie poverenie od prezidenta SR Ivana Gašparoviča na zostavenie vlády.
"Smer-SD bude zostavovať vládu ako jediná strana. Opätovne všetkým občanom ďakujem za účasť vo voľbách. Máme veľký rešpekt pred týmto výsledkom," povedal na tlačovej konferencii Fico, ktorý dnešné stretnutie s opozíciou označil za veľmi zaujímavé, korektné a konštruktívne.
Z rokovania strán tiež vyplynulo, že opozícia bude mať k dispozícii rovnaký počet výborov, aký mal Smer-SD a SNS v rokoch 2010 až 2012, a to napriek tomu, že sa zmenil pomer koalície a opozície v prospech vládnej strany. Opozícia zároveň bude mať k dispozícií dve miesta podpredsedov NR SR, kým doteraz jej patrilo jedno. "Predložia návrhy a bude sa o nich hlasovať na ustanovujúcej schôdzi," avizoval Fico s tým, že Smer-SD za predsedu parlamentu opätovne nominuje Pavla Pašku.
Smer-SD má tiež záujem vpísať do vládneho programu niekoľko návrhov ústavných zákonov. "Došlo k absolútnej zhode pri zrušení trestnoprávnej imunity. Podľa mňa to získa podporu všetkých 150 poslancov. Zhoda je aj na tom, že pokiaľ ide o vzatie poslanca do väzby, bude potrebný súhlas parlamentu, ale samotná imunita bude zrušená, teda orgány činné v trestnom konaní budú môcť bez súhlasu NR SR začať trestné stíhanie," vysvetlil Fico.
V prípade zrušenia Mečiarových amnestií, ktoré žiada KDH, Fico zopakoval, že Smer-SD je len za prijatie deklaratórneho ústavného zákona, ktorý by ich odsúdil. "Ak bude zhoda, sme na to pripravení," ubezpečil Fico.
Na margo generálneho prokurátora Fico podotkol, že Smer-SD nebude prijímať žiadne rozhodnutia do okamihu, kým nerozhodne Ústavný súd SR o výklade zákona a nepovie, či prezident má povinnosť alebo právo vymenovať zvoleného kandidáta. Potom prichádzajú do úvahy dve alternatívy. "Ak by prezident povinnosť nemal, muselo by dôjsť k opakovanej voľbe. Ak by ústavný súd povedal, že prezident povinnosť má, pán Čentéš musí byť vymenovaný a musíme to rešpektovať," povedal Fico.
Most-Híd podľa jeho slov otvoril aj otázku postavenia menšín. "Smer nechce meniť status quo. Zhoda je, že musíme zmeniť zákon o štátnom občianstve, aby občania Slovenska neprichádzali o svoje občianstvo," podotkol.
Lídri hovorili aj o voľbe troch členov fiškálnej rady podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Keďže na zvolenie týchto troch členov je potrebná ústavná väčšina, musí dôjsť k dohode opozície a vládnej strany. Vznikla dohoda, že oslovíme profesijné združenia, asociácie zamestnávateľov, ostatných sociálnych partnerov a pokúsime sa navrhnúť takých kandidátov, ktorí nikdy neprejavovali politické názory a sú garanciou toho, že môžu kontrolovať finančnú disciplínu SR," uviedol Fico.
Keďže v júli 2012 sa končí funkčné obdobie viceguvernéra NBS a druhé miesto viceguvernéra nie je obsadené, strany sa dohodli, že jednu pozíciu obsadí Smer-SD a druhú opozícia.
Fico s potešením konštatoval, že až na malé výnimky sú všetky strany pripravené podporiť ratifikačný proces významných medzinárodných zmlúv. Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) ako minister zahraničných vecí postavil otázku, či dôjde k zmene postoja SR smerom ku Kosovu, ktoré Slovensko neuznáva. "Naša odpoveď bola, že nevidíme žiadne dôvody na uznanie Kosova ako samostatného štátu," dodal Fico.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies