Pravica nebude mať pre postoj SDKÚ spoločného kandidáta na šéfa GP

NETKY.SK • 21 Október 2010, 06:57 • 2 min
Pravica nebude mať pre postoj SDKÚ spoločného kandidáta na šéfa GP

Pravica nebude mať pre postoj SDKÚ spoločného kandidáta na šéfa GP

slovakia

left justify in out

img

Vládnym stranám SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a KDH sa napokon nepodarilo dohodnúť na spoločnom kandidátovi na post generálneho prokurátora. Dôvodom je postoj SDKÚ-DS, ktorá nechce ustúpiť zo svojich pozícií a neakceptuje spoločného nominanta zvyšných troch subjektov.
"Naozaj som urobil všetko, čím ma Koaličná rada poverila, žiaľ, musím konštatovať, že zhoda na spoločnom kandidátovi v tejto chvíli nie je a pravdepodobne ani nebude. Preto zvažujeme podať spoločného kandidáta aspoň v mene troch poslaneckých klubov," povedal po rokovaní predsedov strán šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý diskusie o spoločnom nominantovi viedol. O konkrétnych menách lídri zatiaľ stále mlčia. Termín na podanie návrhov vyprší dnes o 18.00 h.
Hrušovský napriek tomu situáciu nevníma dramaticky, že by mala znamenať koniec koalície. "Ale je to vážny prielom do jednoty koalície. No uvidíme, ako dopadnú voľby," povedal. Podpredseda NR SR zároveň upozornil, že v koaličnej zmluve sú jasne nadefinované vzťahy medzi stranami a je tam aj formulácia o jej vážnom porušení, ak sa niektorý z partnerov spojí v dôležitej veci pri hlasovaní s opozíciou. "Zatiaľ však nie je dohodnuté všetko a pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. My tú dohodu ešte hľadáme a som presvedčený o tom, že sa nám ju podarí prijať tak, aby sme v parlamente hlasovali a zvolili nového generálneho prokurátora," avizoval.
Podľa Hrušovského KDH, SaS a Most-Híd ponúkali zhodu na mene, "ktoré bude návrhom jedného z poslancov SDKÚ-DS". Ide o poslankyňu Janu Dubovcovú, ktorá navrhla za generálneho prokurátora súčasného špeciálneho prokurátora Jána Hrivnáka. SDKÚ-DS ako strana však nesúhlasila. Jej ďalší poslanec Stanislav Janiš totiž navrhol súčasného šéfa prokurátorov Dobroslava Trnku. "Viac sme už urobiť nemohli. Bugár bol dokonca ochotný nenavrhnúť svojho kandidáta (Jozefa Szabóa, pozn. TASR) v záujme prijatia tejto vyššej dohody," povedal Hrušovský.
Líder Mosta-Híd Béla Bugár je presvedčený, že nedohoda je veľmi zlým signálom a v prípade tohto postu je to aj nedôstojné pre vládnu koalíciu. "Preto zvažujeme, že aspoň tri kluby podajú spoločného kandidáta. Či to tak bude, budeme vedieť ešte do termínu podania," informoval. Kto to napokon bude, strany oznámia. KDH navrhovalo Martina Lauka, SaS nemala žiadneho kandidáta, deklarovala podporu spoločnému koaličnému nominantovi. Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda medzi novinárov neprišiel.
Trnku navrhol aj poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka. Podľa šéfa strany si však Smer-SD počká na mená ďalších kandidátov, ale Trnku považuje za dobrého kandidáta. Smer-SD ako strana kandidáta nepredloží. O Trnkovi sa kladne vyjadril aj šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Prvé kolo tajnej voľby sa má uskutočniť v pléne 3. novembra, pričom návrh môže podať hociktorý poslanec. Na zvolenie je potrebných aspoň 76 hlasov. Trnkovi končí funkčné obdobie začiatkom budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona