Praveká jaskyňa ukrýva dávne tajomstvá: Vedcom by mohli pomôcť vo vývoji antibiotík

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 10:34 • 2 min
Praveká jaskyňa ukrýva dávne tajomstvá: Vedcom by mohli pomôcť vo vývoji antibiotík

Na stenách milióny rokov starej jaskyne žijú baktérie, ktoré by mohli pomôcť vedcom získať odpovede na mnohé otázky modernej medicíny.

slovakia

left justify in out

Jaskyňa Lechuguilla v Novom Mexiku je už viac ako štyri milióny rokov izolovaná od vonkajšieho sveta. Tieto podmienky umožnili prežitie určitým druhom baktérii, ktoré by mohli byť veľmi nápomocné pri súčasnom medicínskom výskume.

 

Vedci si od bádania sľubujú najmä zodpovedanie otázky, prečo niektoré druhy baktérii odolávajú antibiotikám. Istá časť výskumníkov tvrdí, že antibiotiká sú akýmsi prostriedkom, pomocou ktorého vedú mikróby vzájomné „vojny“. Tak sa u nich postupne vyvíjajú obranné mechanizmy voči týmto látkam a pri ďalšom rozmnožovaní si odolný genetický kód vzájomne posúvajú. Následkom sú mikróby rezistentné voči jednotlivým zložkám antibiotík.

 

V jaskyni sa však nachádza voda, ktorá je stará viac ako desaťtisíc rokov. Baktérie v nej pochádzajúce zo zemského povrchu sú vďaka tomu izolované od okolitého sveta. Napriek tejto skutočnosti je väčšina z nich odolná voči súčasným antibiotikám. Nemali teda príležitosť mutovať na základe predošlého kontaktu s modernými medikamentami. Otázka vedcov teda je, čo rezistenciu baktérii skutočne spôsobuje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona