Pravdepodobnosť, že Grécko odíde z eurozóny, je jedna ku trom

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 15:17 • 2 min
Pravdepodobnosť, že Grécko odíde z eurozóny, je jedna ku trom

ATÉNY - Pravdepodobnosť, že Grécko tento rok odíde z eurozóny, je aktuálne jedna ku trom, ukázal prieskum medzi ekonómami. Môže sa to stať v prípade, že si Atény nedokážu zabezpečiť nové úvery a dostanú sa do platobnej neschopnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aj napriek mesiacom rokovaní sa vláda premiéra Alexisa Tsiprasa nedokázala dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na uvoľnení zvyšných peňazí z balíka pomoci pre Grécko, ktorého platnosť bola predĺžená do konca júna. Veritelia totiž trvajú na tom, aby Atény splnili svoje sľuby týkajúce sa rozpočtových škrtov a úsporných opatrení.

 

Grécku sa kráti čas na dosiahnutie dohody. Štátna kasa je totiž prázdna a v júni musí Medzinárodnému menovému fondu (MMF) uhradiť splátky dlhu.

 

"Nanešťastie sa zdá, že nikto nie je pripravený prevziať politickú zodpovednosť za to, že Grécko zostane v eurozóne alebo z nej odíde," uviedol hlavný ekonóm Bank Sarasin Karsten Junius. "To má za dôsledok, že ekonomika upadá hlbšie do recesie a zvyšuje sa nepravdepodobnosť splatenia domácich a zahraničných záväzkov."

 

Prípadná platobná neschopnosť neznamená, že Atény musia automaticky odísť z eurozóny. Podľa ekonómov môže krajina prestať plniť svoje záväzky a naďalej zostať členom menovej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies