Pravdepodobnosť vystúpenia Grécka z eurozóny sa zvyšuje

NETKY.SK • 23 Február 2015, 11:40 • 2 min
Pravdepodobnosť vystúpenia Grécka z eurozóny sa zvyšuje

ATÉNY - Čoraz viac burziánov počíta s takzvaným Grexitom, teda s tým, že Grécko opustí eurozónu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa dnes zverejnených výsledkov prieskumu poradenskej spoločnosti Sentix až 39 % burziánov očakáva, že Grécko v najbližších 12 mesiacoch odíde z menovej únie. To je najvyššie percento od konca roka 2012. Pred týždňom Grexit predpovedalo len 32 % burziánov. Firma Sentix uskutočnila prieskum od štvrtka (19. 2.) do soboty (21. 2.) medzi približne 1000 súkromnými a inštitucionálnymi investormi vo viac než 20 krajinách.

 

Grécko sa v piatok (20. 2.) predbežne dohodlo s veriteľmi na tom, že dnes im predloží zoznam reforiem, ktorý je podmienkou pre predĺženie finančnej pomoci. Aktuálny záchranný program sa skončí 28. februára a bez jeho predĺženia hrozí Aténam platobná neschopnosť.

 

Návrhy reforiem preskúma Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF). A Euroskupina nakoniec rozhodne, či sú návrhy Atén dostatočné. Bez schválenia Euroskupiny a ratifikácie parlamentmi viacerých krajín eurozóny Atény nemôžu počítať s ďalšou finančnou pomocou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona