Pravdepodobnosť prísneho trestu pre Jana Ullricha sa zvýšila

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 10:09 • 2 min
Pravdepodobnosť prísneho trestu pre Jana Ullricha sa zvýšila

WEINFELDEN - Niekdajší špičkový nemecký profesionálny cyklista Jan Ullrich sa v utorok na súde vo švajčiarskom Weinfeldene vyhlásil za vinného v prípade vážnej dopravnej nehody, ktorú pred viac ako rokom spôsobil pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra žiadala pre jediného nemeckého víťaza etapových pretekov Tour de France v ich histórii 18-mesačný trest odňatia slobody, avšak s podmienečným odkladom na štyri roky, ako aj pokutu vo výške 10-tisíc švajčiarskych frankov (okolo 9600 eur) a úhradu súdnych trov.

 

Súd však konštatoval, že spis obžaloby je v značnej miere odlišný od záverov vyšetrovania a na všeobecné prekvapenie rozhodol o opätovnom prerokovaní kauzy.

 

Termín nového pojednávania zatiaľ nie je známy.

 

Znalci pomerov však zhodne konštatovali, že v ňom budú šance Jana Ullricha dostať sa zo súdnej siene s podobne prijateľným trestom podstatne menšie, informovali internetové vydanie denníka Bild a agentúra DPA.

 

Predsedajúci sudca totiž zdôraznil, že previnenie Jana Ullricha by sa malo posudzovať ako podobné prípady iných občanov. Navyše zmietol zo stola tvrdenie prokuratúry, že Ullrich vošiel 19. mája 2014 do križovatky, kde vrazil do dvoch automobilov, rýchlosťou "iba" 139 km/h a spôsobil materiálne škody vo výške v prepočte takmer 67-tisíc eur.

Ako zázrakom neutrpel vtedy zranenia žiaden účastník nehody.

 

Sudca upozornil, že spomínané údaje pochádzajú zo súkromného posudku, ktorému protirečia iné, kde sa hovorí o rýchlosti 143 km/h. Navyše označil za nedôveryhodné Ullrichovo tvrdenie, že sa mu noha zošmykla z brzdového pedála, pretože s ním prišiel až týždne po výsluchu. Veľké prekvapenie u prítomných v súdnej sieni vyvolala však informácia, že sa v Ullrichovej krvi nenašlo iba 1,73 (respektíve 1,85) promile alkoholu, ale aj 700 mikrogramov vália, pričom terapeuticky zdôvodniteľné množstvo činí maximálne 200 mikrogramov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies