Pravdepodobne najväčší funkčný črpák majú Slušňákovci z oravskej Malatinej

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:56 • 2 min
Pravdepodobne najväčší funkčný črpák majú Slušňákovci z oravskej Malatinej

Pravdepodobne najväčší funkčný črpák majú Slušňákovci z oravskej Malatinej

slovakia

left justify in out

img

S veľkou pravdepodobnosťou najväčší funkčný črpák vlastní Ján Slušňák z oravskej obce Malatiná neďaleko Dolného Kubína. Unikátny výrobok s objemom 22 l je pozoruhodnosťou jeho rodinnej zbierky vzácnych a historicky cenných praktických predmetov viažucich sa k pôvodnému salašníctvu.
Náruživý obdivovateľ slovenského folklóru, výrobca a predajca ručne tkaných kobercov ochotne opísal spôsob získania gigantického črpáka. „Už dlho chodím po jarmokoch a trhoch krížom - krážom po celom Slovensku. Pred ôsmimi rokmi ma počas poľnohospodárskej výstavy v Nitre zaujali prekrásne črpáky Jožka Kubalu z horehronských Poník,“ uviedol.
„Pri ďalšom našom stretnutí mi ukázal tohto obra. Po dlhšom naťahovaní a zjednávaní, ako sa na pravých jarmočníkov patrí, sme sa dohodli na cene a črpák je tak už sedem rokov môj,“ skonštatoval Slušňák. „Samozrejme, už som ho odvtedy viackrát naplnil po okraj žinčicou, no stále čakám, či sa nájde na Slovensku poriadny chlap, ktorý ju dokáže vypiť do dna,“ pokračoval s úsmevom.
Lipové držadlo rekordného črpáka je ozdobené vyrezávanou postavou baču, výjavmi z výroby ovčieho syra na salaši a tenkým kovovým vybíjaním. Mosadzným pásom spevnená javorová nádoba má objem porovnateľný s viac ako 40 bežnými črpákmi. „Objavilo sa už veľa záujemcov o jeho kúpu, no zatiaľ som nebol nútený ho predať. Každý máme nejakú neresť, tou mojou sú črpáky,“ dodal majiteľ približne 22 kg vážiaceho originálu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies