BRATISLAVA - Od útleho veku nás rodičia nabádali k tomu, aby sme pili mlieko, pretože je bohaté na vitamíny a vápnik. Dnes sa však stretávame s protichodnými názormi týkajúcimi sa jeho konzumácie a kvality. Ako to teda naozaj s mliekom je?
Mlieko prináša nášmu telu veľa živín, ale niektorí z nás ho nemôžu konzumovať; buď trpia intoleranciou mlieka, alebo sú precitlivení na niektorý z jeho alergénov. To je jeden z dôvodov, prečo sa názor na biely nápoj stal námetom mnohých diskusií.
Deti potrebujú pestrosť
V období od 4. do 6. mesiaca veku dieťaťa by mala ich jedálniček obohatiť pevná strava, ktorá postupne obsahuje všetky zložky vrátane kravského mlieka. Imunitný systém si tak má šancu navyknúť aj na potenciálne alergénne zložky stravy.
Mlieko a nadváha
Mlieko a výrobky z neho sú nutrične a energeticky bohaté, sú teda výdatným pokrmom. Obézni ľudia by mali tento fakt brať do úvahy a denný jedálniček s obsahom mliečnych výrobkov doplniť dostatkom potravín rastlinného pôvodu. Po samotnom mlieku sa ale nepriberá. Pohár polotučného mlieka je kaloricky rovnaký ako polovica jablka.
Imunite prospievajú zakysané výrobky
Ako je v poslednej dobe často zdôrazňované, pre imunitu sú dôležité spolu s ostatnými vitamínmi vitamín D, prebiotiká (zložité cukry v zelenine, strukovinách, celozrnnej múke, v cesnaku a cibuli) a probiotiká (vhodné typy organizmu prospešných baktérií, ktoré sú obsiahnuté v kvasených mliečnych výrobkoch). Zakysané výrobky sú užitočné pre črevný metabolizmus, a s tým súvisí aj obranyschopnosť organizmu. Sú ľahšie stráviteľné a bývajú obvykle lepšie tolerované ako mlieko.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies