Pravda o mlieku: Obsahuje dôležité látky, alebo zahlieňuje?

NETKY.SK • 25 Marec 2018, 16:00 • 2 min
Pravda o mlieku: Obsahuje dôležité látky, alebo zahlieňuje?

BRATISLAVA - Od útleho veku nás rodičia nabádali k tomu, aby sme pili mlieko, pretože je bohaté na vitamíny a vápnik. Dnes sa však stretávame s protichodnými názormi týkajúcimi sa jeho konzumácie a kvality. Ako to teda naozaj s mliekom je?

slovakia

left justify in out

Mlieko prináša nášmu telu veľa živín, ale niektorí z nás ho nemôžu konzumovať; buď trpia intoleranciou mlieka, alebo sú precitlivení na niektorý z jeho alergénov. To je jeden z dôvodov, prečo sa názor na biely nápoj stal námetom mnohých diskusií.

 

Deti potrebujú pestrosť

 

V období od 4. do 6. mesiaca veku dieťaťa by mala ich jedálniček obohatiť pevná strava, ktorá postupne obsahuje všetky zložky vrátane kravského mlieka. Imunitný systém si tak má šancu navyknúť aj na potenciálne alergénne zložky stravy.

 

Mlieko a nadváha

 

Mlieko a výrobky z neho sú nutrične a energeticky bohaté, sú teda výdatným pokrmom. Obézni ľudia by mali tento fakt brať do úvahy a denný jedálniček s obsahom mliečnych výrobkov doplniť dostatkom potravín rastlinného pôvodu. Po samotnom mlieku sa ale nepriberá. Pohár polotučného mlieka je kaloricky rovnaký ako polovica jablka. 

 

Imunite prospievajú zakysané výrobky

 

Ako je v poslednej dobe často zdôrazňované, pre imunitu sú dôležité spolu s ostatnými vitamínmi vitamín D, prebiotiká (zložité cukry v zelenine, strukovinách, celozrnnej múke, v cesnaku a cibuli) a probiotiká (vhodné typy organizmu prospešných baktérií, ktoré sú obsiahnuté v kvasených mliečnych výrobkoch). Zakysané výrobky sú užitočné pre črevný metabolizmus, a s tým súvisí aj obranyschopnosť organizmu. Sú ľahšie stráviteľné a bývajú obvykle lepšie tolerované ako mlieko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies