Práva žien v Saudskej Arábii urobili malý krok, exemplár manželskej zmluvy dostanú aj novomanželky

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 15:17 • 2 min
Práva žien v Saudskej Arábii urobili malý krok, exemplár manželskej zmluvy dostanú aj novomanželky

RIJÁD - Ministerstvo spravodlivosti Saudskej Arábie tento týždeň oznámilo, že podľa najnovšieho nariadenia budú jeden exemplár manželskej zmluvy po sobáši dostávať aj mladomanželky. Toto privilégium mali doteraz len muži.

slovakia

left justify in out

Duchovní, ktorí v kráľovstve registrujú manželské zmluvy, sú teraz povinní dať jednu kópiu z nej aj novomanželke, aby sa tak zaručilo, "že si bude vedomá svojich práv a povinností" z nej vyplývajúcich.


Cieľom tohto rozhodnutia úradov je "chrániť práva ženy". Berie sa do úvahy aj skutočnosť, že exemplár manželskej zmluvy by žena mohla potrebovať v prípade súdneho sporu s manželom, informovala agentúra SPA.


Ženy v Saudskej Arábii sa smú vydať len so súhlasom svojho mužského poručníka. Jeho súhlas potrebujú aj na to, aby mohli pracovať a cestovať, pričom ešte stále nesmú šoférovať. Saudskoarabky sú tak jedinými ženami na svete, ktoré si nesmú sadnúť za volant.


Práve minulý týždeň sa v kráľovstve opäť diskutovalo o tejto otázke. Dialo sa tak v rámci diskusie o novom reformnom pláne nazvanom Vízia 2030. Zástupca korunného princa Muhammad bin Salmán vyhlásil, že je pripravený povoliť ženám šoférovať. Súčasne však uviedol, že čaká na pravý čas, keď bude vhodné vstúpiť do konfrontácie s konzervatívnymi náboženskými kruhmi. Dodal, že o správnosti tohto kroku musí byť najprv presvedčená aj samotná spoločnosť. "Budúcnosť vždy prináša zmeny a my vždy veríme, že budú pozitívne," zdôraznil princ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies