Praktické využitie drevného popola si žiada zmeny existujúcej legislatívy

NETKY.SK • 18 Október 2010, 08:12 • 2 min
Praktické využitie drevného popola si žiada zmeny existujúcej legislatívy

Praktické využitie drevného popola si žiada zmeny existujúcej legislatívy

slovakia

left justify in out

img

Praktické využitie odpadového drevného popola vznikajúceho po spracovaní biomasy na energetické účely nadobúda čoraz väčšiu aktuálnosť. TASR o tom informovala v priestoroch ružomberského celulózovo-papiernického koncernu Mondi SCP, významného producenta tejto druhotnej suroviny, Slávka Tóthová z košickej výskumnej stanice Národného lesníckeho centra.
"Je za nami už desaťročná výskumná práca, ktorú sme začali v časoch, keď ešte využitie drevného popola nikoho veľmi netrápilo. Získali sme náskok, teraz sa začínajú ozývať jeho producenti a pýtajú sa na naše poznatky, skúsenosti. Bohužiaľ, môžeme im povedať jediné, slovenská legislatíva zatiaľ umožňuje využiť popol iba na experimentálne účely," uviedla s presvedčením, že výsledky aplikovaného výskumu podnietia zmeny príslušného legislatívneho rámca.
Ako príklad uviedla dlhodobé skúsenosti s praktickým využitím drevného popola vo Švédsku či Fínsku. "U nás sú veľmi aktuálne veľké možnosti pri zalesňovaní holín po lykožrútových kalamitách v smrekových porastoch. Drevný popol je svojimi vlastnosťami ideálny na aplikáciu do kyslej lesnej pôdy, ktorá vznikla tam, kde pôsobili kyslé emisie, najmä v priemyselných oblastiach. Pomocou drevného popola môžeme vypestovať nový les na ťažko zalesniteľných územiach," vysvetlila Tóthová.
Recykláciou drevného popola sa dá súbežne riešiť návrat živín do pôdy, redukcia skládkovaných odpadov. Môže predstavovať aj výdatnú pomoc pri pestovaní energetických porastov. "Momentálne robíme bilanciu živín, ale i rizikových ťažkých kovov. Snažíme sa nastaviť nové limity pre aplikáciu drevného popola a monitorovacími metódami skúmame jeho vplyv na lesné ekosystémy," dodala Tóthová s tým, že drevný popol patrí medzi najstaršie hnojivá a ľudia ho oddávna cieľavedome aplikovali do pôdy.
"Radi by sme vypracovali špeciálny predpis na aplikáciu drevného popola, ktorý dokázateľne obsahuje veľké množstvo prvkov výživy rastlín, v našich lesoch. Najvýraznejšie je v ňom zastúpený vápnik a draslík, dôsledky sú preto obdobné ako pri vápnení pôdy," dodala Tóthová. Na výsledné vlastnosti drevného popola má podľa nej rozhodujúci vplyv druh, časť a pôvod dreva, podiel kôry, úroveň chemických úprav, spaľovacia teplota a miesto záchytu popola v kotloch na spaľovanie biomasy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona