Prahu obsadili cyklisti, na protest si ľahli na zem a zablokovali premávku

NETKY.SK • 12 December 2017, 09:20 • 2 min
Prahu obsadili cyklisti, na protest si ľahli na zem a zablokovali premávku

PRAHA – Pražskí cyklisti počas včerajšieho večera obsadil centrum hlavného mesta. Protestovali proti rozhodnutiu miestneho zastupiteľstva Prahy 1, ktorý plánuje zakázať vjazd bicyklov do centra mesta. Na prejav nesúhlasu si desiatky nadšencov políhali na cestu.

slovakia

left justify in out

Všetok tento rozruch vyvolalo prvotné rozhodnutie Prahy 1 o zákaze vjazdu elektro kolobežiek do centra. Toto rozhodnutie podmienila radnica hlavného mesta tým, že musia zakázať aj bicykle.

 

Desiatky protestujúcich si dali okružnú jazdu po centre Prahy a pri Karlovom moste si ľahli na zem. „Jazda bola bez problémov a zdržanie všetkých bolo minimálne. V Křížovnické sme ležali iba minútu dve, pretože išlo o to, aby sa ukázalo, aké nebezpečné to miesto je. Je mrzuté, že na to musíme poukazovať takýmto spôsobom,“ povedal Vratislav Filler zo združenia Automat.

 

Členovia združenia poukazujú na to, že toto obmedzenie sa nedotkne iba obyvateľov Prahy, ale aj turistov či príležitostných užívateľov, ktorí s nadšením využívajú takzvané zdieľané bicykle. Elektro kolobežky nahradili segwaye. Zámer Prahy 1 schválili už počas letných prázdnin.

 

Cyklisti podľa návrhu nebudú môcť jazdiť po peších zónach medzi 10:00 a 18:00. V utorok by o zákaze mali hlasovať zastupiteľské mestské časti a pokiaľ ho schvália, začne platiť do niekoľkých mesiacov. Proti zákazu vznikla petícia. Na konci septembra o nej jednalo pražské zastupiteľstvo, žiadne uznesenie však neprijalo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies