Praha si dnes pripomína vznik samostatného Československa

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:34 • 2 min
Praha si dnes pripomína vznik samostatného Československa

PRAHA - Položením venca k jazdeckej soche Jana Žižku na pražskom Vítkove v utorok otvoril predseda českej vlády Bohuslav Sobotka oslavy 96. výročia vzniku samostatného Československa.

slovakia

left justify in out

Slávnostný akt, ktorého súčasťou bola štátna hymna a spomienka na padlých vojakov v prvej svetovej vojne, trval približne 40 minúť. Oslavy vyvrcholia večer ceremoniálom na Pražskom hrade, kde prezident Miloš Zeman odovzdá významným osobnostiam štátne ocenenia.

 

Na protest proti jeho politickým krokom sa na slávnosti nezúčastnia niektoré osobnosti politickej a akademickej sféry. Rovnako ako vlani ani tento rok nedostali pozvánku dvaja rektori Mikuláš Bek z Masarykovej univerzity a Libor Grubhoffer z Juhočeskej univerzity. Bek v minulosti nepovolil Zemanovi vystúpiť v škole pre obavy z volebnej agitácie a Grubhoffer sa zastal Martina C. Putnu, ktorého Zeman odmietol vymenovať za profesora. Podpredseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek sa na oslavách zúčastní, ale svoj nesúhlas vyjadrí pripnutím odznaku univerzít na chlopňu saka, ktorých rektorov Zeman na oslavy štátnosti nepozval. "Rektori týchto univerzít partia na slávnostný večer o nič menej ako terajší hostiteľ, ktorý si pletie verejnú službu s vládnutím," povedal Kalousek na adresu Zemana. "Svoju prítomnosť vo Vladislavskej sále 28. októbra večer pokladám za povinnú. Je to sviatok nášho štátu," uviedol bývalý minister financií Kalousek. Na ceremónii sa neplánuje zúčastniť ani minister pre ľudské práva z Českej strany sociálnodemokratickej Jiří Dienstbier a viacerí europoslanci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies