Praha sa včera rozlúčila s hereckou legendou Pavlom Landovským

NETKY.SK • 18 Október 2014, 06:29 • 2 min
Praha sa včera rozlúčila s hereckou legendou Pavlom Landovským

PRAHA - V kostole svätého Ignáca na Karlovom námestí v Prahe sa včera občania naposledy rozlúčili s hercom, dramatikom a signatárom Charty 77 Pavlom Landovským, ktorý zomrel 10. októbra vo veku 78 rokov.

slovakia

left justify in out

Na verejnú rozlúčku prišli desiatky ľudí. Časť z nich priniesla kvety alebo sviečky, informoval Rádiožurnál Českého rozhlasu. Následne sa konal neverejný obrad pre najbližších príbuzných Pavla Landovského.
      

Landovský sa vypracoval medzi najznámejších československých hercov, hoci nemal nijaké formálne herecké vzdelanie. V 60. rokoch účinkoval okrem iného aj v oscarovom filme Ostro sledované vlaky. Pôsobil v pražskom Činohernom klube, ale po podpise Charty 77 bol nútený emigrovať do susedného Rakúska, kde pokračoval v hereckej kariére. Do Československa sa vrátil po Nežnej revolúcii.
      

Slovenskí diváci si ho najčastejšie pamätajú ako nezabudnuteľného majora Terazkyho v komédii Černí baroni. Hral v celom rade ďalších filmov, napríklad Utrpenie mladého Boháčka, Markéta Lazarová, Neznesiteľná ľahkosť bytia či komédia Vratné lahve režiséra Jana Svěráka. Pozoruhodný bol jeho výkon vo sfilmovanej divadelnej hre Václava Havla Audiencia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona