Praha sa dištancovala od plánovanej návštevy prezidenta Janukovyča

NETKY.SK • 4 Február 2014, 16:25 • 2 min
Praha sa dištancovala od plánovanej návštevy prezidenta Janukovyča

PRAHA - Pražskí radní sa dištancovali od plánovanej návštevy ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v Českej republike, oznámil dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

 O príslušnom uznesení členov pražskej mestskej rady informoval primátor českej metropoly Tomáš Hudeček (TOP 09).
     
Ak sa Janukovyčova návšteva - plánovaná na október tohto roku - predsa len uskutoční, hlavné mesto ČR na nej nebude participovať. Ukrajinského lídra napríklad nepozve na Staromestskú radnicu.
"Je pre mňa absurdné, že by práve prezident Janukovyč mal pristáť na Letisku Václava Havla," povedal Hudeček. zároveň apeloval na ukrajinské orgány, aby prestali prenasledovať vlastných občanov. 
     
Proti návšteve Viktora Janukovyča sa už verejne postavilo viacero osobností českého kultúrneho i politického života, ktoré vyzval prezidenta ČR Miloša Zemana, aby pozvanie pre ukrajinského prezidenta zrušil. 
Medzi signatármi výzvy sú napríklad pesničkár Jaroslav Hutka, skladateľ a spevák Dan Bárta, člen skupiny Tata Bojs Milan Cais, ako aj filmoví režiséri Jiří Menzel, Václav Marhoul a dokumentaristka Helena Třeštíková.
     
Pod výzvu sa podpísali aj hajtman Libereckého kraja Martin Půta, starostka Prahy 2 Jana Černochová či svetový šampión vo vodnom slalome Vavřinec Hradílek. Pražský hrad iniciátorom výzvy prostredníctvom hovorcu odkázal, že prezident Zeman preferuje dialóg so všetkými stranami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies