Praha odmení nálezcov pokladu za 6 miliónov korún, každý dostane po 200.000

NETKY.SK • 8 Február 2012, 07:56 • 2 min
Praha odmení nálezcov pokladu za 6 miliónov korún, každý dostane po 200.000

Praha odmení nálezcov pokladu za 6 miliónov korún, každý dostane po 200. 000 - Kultúra Hlavné mesto Českej republiky odmení trojicu mužov, ktorí pred štyrmi rokmi v pražskej časti Smíchov objavili poklad a odovzdali ho mestu.

slovakia

left justify in out

img

Hlavné mesto Českej republiky odmení trojicu mužov, ktorí pred štyrmi rokmi v pražskej časti Smíchov objavili poklad a odovzdali ho mestu. Muži našli takmer poltonový poklad pri oprave jedného zo smíchovských domov a má hodnotu približne šesť miliónov českých korún. Nálezcovia dostanú odmenu po 200.000 českých korún. Informoval o tom dnes český spravodajský portál iDNES.cz.

"Podľa záverov odboru legislatívy hlavné mesto nemá povinnosť vyplatiť nálezné. Nedá sa však prejsť bez povšimnutia, že nálezcovia svojím poctivým konaním prispeli k tomu, že sa hlavné mesto stalo vlastníkom veci so značnou faktickou aj umeleckou hodnotou," uviedol primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Cenný poklad bol zrejme uložený na miesto za druhej svetovej vojny. Objavili ho 16. novembra 2008. Vzhľadom na to, že sa oň neprihlásil žiaden vlastník, prepadol mestu. "Pokladám za spravodlivé a pre budúce obdobné prípady aj motivujúce, aby boli nálezcovia odmenení aspoň vo forme finančného daru, ktorý bude rozdelený rovnako medzi troch nálezcov," dodal Svoboda.

Nájdené predmety pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. Poklad váži 493 kilogramov a jeho odhadovaná cena je 6,28 milióna českých korún. Ide najmä o strieborné predmety ako jedálenský riad, flakóny, náramky, poháre, tácky či svietniky.

"Niektoré majú ešte nedokončenú povrchovú úpravu. Je tu tiež materiál pripravený na ďalšie spracovanie a značné množstvo mincí rôzneho druhu," uviedla hovorkyňa magistrátu Tereza Krásenská, ktorú citoval web iDNES.cz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies